Meny

Fantastiske portrett av dyr som kan forsvinne

TETT PÅ: Nick Brandt bruker ikke telelinse. Bildet heter «Lion Before Storm ». (FOTO: Nick Brandt)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nick Brandt tar bilder av dyrene i Afrika og alt de har å gjøre. Resultatet er stemningsfulle portretter fra en truet verden.

Den britiske dyrefotografen Nick Brandt dyrker svarthvittportrettet framfor det tradisjonelle naturfotografiet. Bildene hans stilles ut i prominente gallerier verden over, og denne vinteren blir de for første gang vist fram i Norden – på Fotografiska i Stockholm.

Brandts mål er å fange en verden som er i ferd med å dø. Telelinse, som er vanlig i naturfotografi, vil han ikke bruke.

– Man tar ikke et portrett av et menneske på tretti meters avstand, og tror at bildet skal vise dette menneskets sjel. Man går nærmere, sier Brandt.

Trusler

Brandts drivkraft er å bevare Afrikas fantastiske dyr for ettertiden. Global oppvarming, tjuvjakt, avskoging, annen menneskelig virksomhet og politisk ustabilitet truer dyrenes leveområder.

– For meg har alle skapninger like stor rett til å leve. Opplevelsen av at dyrene og jeg er likestilte, påvirker meg hver gang jeg fotograferer, sier Brandt.

Brandts «afrikanske reise» begynte i 1996, da arbeidet som musikkvideoregissør førte ham til Tanzania. I 2001 startet han å fotografere, og to år senere oppgav han regissørskarrieren for å vie seg til dyrefotografering på heltid.

Les også: Fjellreven kan være reddet

Mørkere

– Bakgrunnen fra filmbransjen kan merkes i Brandts fengslende panoramaer. De vidstrakte landskapene står i skarp konstrast til intimiteten i dyreportrettene hans, sier Michelle Marie Roy som er kurator for utstillingen i Stockholm.

De 60 bildene i utstillingen «On This Earth, A Shadow Falls» er fra Nick Brandts pågående fotografiske prosjekt som også blir presentert i en boktrilogi. Brandt jobber nå med siste del av trilogien, som viser en stadig mørkere og mer brutal side av en verden som er i ferd med å forsvinne.

Se video: Disse har ingen sett før

Se bildene i full størrelse (klikk på bildene):

Se flere saker om dyr

Populært