Fantastiske portrett av dyr som kan forsvinne

TETT PÅ: Nick Brandt bruker ikke telelinse. Bildet heter «Lion Before Storm ». (FOTO: Nick Brandt)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nick Brandt tar bilder av dyrene i Afrika og alt de har å gjøre. Resultatet er stemningsfulle portretter fra en truet verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske dyrefotografen Nick Brandt dyrker svarthvittportrettet framfor det tradisjonelle naturfotografiet. Bildene hans stilles ut i prominente gallerier verden over, og denne vinteren blir de for første gang vist fram i Norden – på Fotografiska i Stockholm.

Brandts mål er å fange en verden som er i ferd med å dø. Telelinse, som er vanlig i naturfotografi, vil han ikke bruke.

– Man tar ikke et portrett av et menneske på tretti meters avstand, og tror at bildet skal vise dette menneskets sjel. Man går nærmere, sier Brandt.

Trusler

Brandts drivkraft er å bevare Afrikas fantastiske dyr for ettertiden. Global oppvarming, tjuvjakt, avskoging, annen menneskelig virksomhet og politisk ustabilitet truer dyrenes leveområder.

– For meg har alle skapninger like stor rett til å leve. Opplevelsen av at dyrene og jeg er likestilte, påvirker meg hver gang jeg fotograferer, sier Brandt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brandts «afrikanske reise» begynte i 1996, da arbeidet som musikkvideoregissør førte ham til Tanzania. I 2001 startet han å fotografere, og to år senere oppgav han regissørskarrieren for å vie seg til dyrefotografering på heltid.

Les også: Fjellreven kan være reddet

Mørkere

– Bakgrunnen fra filmbransjen kan merkes i Brandts fengslende panoramaer. De vidstrakte landskapene står i skarp konstrast til intimiteten i dyreportrettene hans, sier Michelle Marie Roy som er kurator for utstillingen i Stockholm.

De 60 bildene i utstillingen «On This Earth, A Shadow Falls» er fra Nick Brandts pågående fotografiske prosjekt som også blir presentert i en boktrilogi. Brandt jobber nå med siste del av trilogien, som viser en stadig mørkere og mer brutal side av en verden som er i ferd med å forsvinne.

Se video: Disse har ingen sett før

Se bildene i full størrelse (klikk på bildene):

Se flere saker om dyr