Oslo-folk viste avsky mot voldtekt

Omlag 300 personer har møtt opp til fakkeltog mot overfallsvoldtekter i Oslo lørdag kveld. Kvinnegruppen Ottar er initiativtaker til fakkeltoget som støttes av flere organisasjoner og politiske partier. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Omlag 300 personer har møtt opp til fakkeltog mot overfallsvoldtekter i Oslo lørdag kveld. Kvinnegruppen Ottar er initiativtaker til fakkeltoget som støttes av flere organisasjoner og politiske partier. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Tålmodigheten har tatt slutt – Oslo-natta skal tas tilbake av befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg mener jenter skal kunne gå trygt på gata, føle seg trygge på fest og bestemme over sin egen kropp uten å bekymre seg for voldtekt, sier Marte Teigen (20) til NTB.

Hun var blant dem som gikk i fakkeltoget mot voldtekt sent lørdag kveld. Politiet antar at omkring 300 mennesker deltok i markeringen.

– Vi vil møte noe av den frykten som har spredt seg på grunn av de mange voldtektene. Vi vil holde motet oppe blant Oslos kvinner og vise at de ikke trenger å sitte hjemme for å være trygge, sier leder Ane Stø i kvinnegruppa Ottar, som tok initiativ til fakkeltoget.

Les også: Kvinne (21) voldtatt i slottsparken

«Fra angst til aksjon»

Under parolen «Fra angst til aksjon – ta natta tilbake», protesterte deltakerne i fakkeltoget mot de mange overfallsvoldtektene som har rammet kvinner i hovedstaden den siste tiden. Parolen har blitt funnet fram med jevne mellomrom i 25 år, både i markeringer mot voldtekt og i forbindelse med kvinnedagen. Men denne gangen er det de 48 anmeldte overfallsvoldtektene i Oslo hittil i år som har fått begeret til å flyte over.

– Vi vil ha vår bevegelsesfrihet tilbake, vi har rett til å være ute som alle andre. Hvis vi ikke lar oss styre av frykten, men er ute og tar vare på hverandre, blir faren mindre, sier Stø til NTB.

Les også: - Overfallsvoldtekt i Oslo

Burde kunne gå alene

20 år gamle Teigen tar selv forholdsregler som å slå følge med venner og å gå i opplyste gater, noe hun skulle ønske ikke var nødvendig.

– Alle burde kunne gå alene når som helst på døgnet, sier bergensjenta som bor i Oslo.

Bedre belysning i gatene er bare ett av flere tiltak hun tror kan motvirke voldtekt. Politiet burde opprette en spesialenhet som jobber med voldtekt, mens et holdningskurs i skolen kan lære gutter å respektere kvinners grenser, mener hun.

Ottar-lederen understreker at markeringen også er politisk.

– Myndighetene må sette vår sikkerhet først. Alle skjønner at det ikke er så lett å bekjempe kriminalitet, men dette må være Oslo-politiets prioritet nummer én, sier Stø.

Les også: Frp vil doble straffen for overfallsvoldtekt

– Menn må ta ansvar

SVs justispolitiske talsmann Akhtar Chaudhry var blant dem holdt appell på Jernbanetorget, som var utgangspunkt for fakkeltoget. Det er menns ansvar å respektere kvinnene og gjøre gatene tryggere, påpekte han.

– Menn må ta sin del av ansvaret, de må snakke med sine sønner, brødre og kamerater om dette. Det er tross alt menn som voldtar, og til syvende og sist er det mennenes ansvar, sa Chaudry ifølge NRK.

Ida Kristine Berg-Johnsen i Høyres bystyregruppe forteller at alle politiske partier var representert i fakkeltoget, noe som viser at de står sammen og tar det på alvor.

– Det er viktig å stille opp om sånne tiltak, for voldtekt er et forferdelig overgrep, og jeg vil jobbe for at det skal bli mer synlig politi i gatene og bedre belysning særlig i nærheten av parker og steder man ferdes på vei hjem, sier Berg-Johnsen til NTB.

Så sent som forrige helg ble en kvinne voldtatt i Slottsparken. Politiet har nå satt inn ekstratiltak. Hver helg ut julebordsesongen skal 20 ekstra politifolk ut i gatene for å patruljere der kvinner er ekstra utsatt for voldtekt.

Les også: Minst 29 overfallsvoldtekter anmeldt i år

Les flere nyheter her

Personvernpolicy