Nav kobler registre og avslører millionsvindel

Nav har avdekket svindel i millionklassen ved å koble sykepengeregistreret med andre registre. Foto: ABC Nyheter/Andreas H. Lunde
Nav har avdekket svindel i millionklassen ved å koble sykepengeregistreret med andre registre. Foto: ABC Nyheter/Andreas H. Lunde

For første gang har Nav systematisk koblet sykepengeregistreret med andre registre. Foreløpig er 67 saker avdekket hvor til sammen 20 millioner kroner for mye er utbetalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktør i Nav kontroll, Magne Fladby, sier de har tatt denne testen for å avdekke de mest alvorlige svindelsakene.

– I de fleste tilfellene er det oppgitt feil inntekt til oss når den sykmeldte kommer og krever sykepenger, sier Fladby til NRK.

I flere tilfeller har arbeidsgiver vært med på bedrageriet ved å oppgi kunstig høy inntekt for at den sykmeldte skulle få mest mulig utbetalt i sykepenger.

Les også: Vil se hele mappa di

Foreløpig er bare åtte av sakene anmeldt til politiet, men det blir flere. Aksjonene skal også intensiveres, sier Fladby.

– Denne gang har vi aksjonert mot arbeidstakere, neste gang vil vi også granske selvstendig næringsdrivende, sier han.

Les også: Datatilsynet med pekefinger mot NAV

Høyres arbeids- og sosialpolitiske talsmann Torbjørn Røe Isaksen mener Nav bør prioritere disse sakene og reagere knallhardt mot dem som blir tatt.

– Dette er ikke bare å ta fra det ansiktsløse systemet, det er å ta fra skattebetalerne, og det er med på å svekke tilliten til viktige velferdsordninger.

Les flere nyheter

Personvernpolicy