Libya setter punktum for fire tiår med Gaddafi

(Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Muammar Gaddafi-epoken er definitivt over i Libya. Landets leder gjennom 42 år ble innhentet på rømmen av revolusjonsstyrker i sin fødeby Sirte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det libyske overgangsrådet (NTC) oppga først at Gaddafi var pågrepet og alvorlig såret, men senere opplyste kilder i rådet at den tidligere lederen var drept.

Gaddafi døde av skadene han pådro seg idet han forsøkte å flykte fra Sirte, sier en kilde fra NTC til nyhetsbyrået Reuters. Opplysningene er foreløpig ikke offisielt bekreftet.

Gaddafi ble funnet idet han forsøkte å flykte fra byen i bil, ifølge nyhetskanalen Al Jazeera. Ifølge NTC ble Gaddafis bilkolonne rammet av et luftangrep utført av NATO.

– Ikke skyt!

En kilde i NTCs styrker sier ifølge nyhetsbyrået Reuters at Gaddafi gjemte seg i ei hule da han ble pågrepet. Han skal ha ropt «Ikke skyt, ikke skyt!».

Sirte er Gaddafis fødeby. NTCs væpnede styrker kunngjorde tidligere torsdag at de hadde nedkjempet de siste restene av motstand i byen.

Tidligere forsvarsminister i Gaddafis regjering, Abu Bakr Yunis, skal ha blitt drept i kampene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NTCs soldater i Sirte brøt ut i jubel da nyheten om pågripelsen av Gaddafi ble kjent. På fjernsyn ble det vist bilder av soldater som rev i stykker portretter av Gaddafi og skjøt seierssalver i lufta.

Fikk NATO-hjelp

Inspirert av folkeopprør i nabolandene Egypt og Tunisia reiste også Libyas befolkning seg i februar mot Gaddafis 42-årige styre. Opprøret startet i byen Benghazi øst i landet, hvor misnøyen med den eksentriske lederen lenge hadde ulmet.

Men opprørerne klarte ikke å fjerne Gaddafi på egen hånd, og det oppsto en stillingskrig mellom opprørsstyrker og styrker som var lojale mot landets leder i flere byer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede i mars fikk imidlertid revolusjonsstyrkene hjelp fra Vesten. NATO besluttet å gå inn med bombefly for å beskytte sivile, og det er liten tvil om at dette bidraget bidro til å vippe borgerkrigen i opprørernes favør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i høst falt hovedstaden Tripoli, noe som førte til en intens jakt på Gaddafi og hans nærmeste støttespillere. Torsdag var spillet over for Gaddafi etter langvarige og harde kamper i hans fødeby Sirte.

– Må levere

At Gaddafi er satt ut av spill, er symbolsk viktig, og det var logisk at han ble tatt i Sirte, ifølge Libya-kjenner Målfrid Braut-Hegghammer, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier (IFS).

Hun slår også fast at dette markerer et foreløpig punktum i Libya-konflikten, og sier det nå vil bli rettet et mer intenst søkelys på dem som har overtatt makten i landet.

– Først nå kan de gå i gang med å arbeide som en regjering i et forent Libya, sier Braut-Hegghammer til NTB.

– Nå må de begynne å levere og enes om et arbeidsprogram, sier hun om Libyas nye makthavere.

Rådgiver Helge Lurås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) deler oppfatningen om at det nå vil bli sterkere fokus på maktkampen i overgangsrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må være forberedt på at de interne splittelsene kan bli tydeligere når de nå ikke lenger har en felles fiende som kanskje har holdt dem sammen hittil, sier han.

Lurås håper det nå vil bli lagt mer vekt på både politisk, økonomisk og materiell gjenoppbygging i Libya etter borgerkrigen som har rast siden februar. (©NTB) (©NTB) (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter