Ikke lenger «Fader vår» i ny Bibel

Det er 33 år siden forrige gang. Onsdag ble den nye Bibelen lansert, i ny oversettelse og ny språkdrakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og den nye oversettelsen byr på til dels store forandringer. Blant annet heter det ikke lenger «Fader vår», men «Vår far i himmelen». Heller ikke er det lenger noe herberge i juleevangeliet.

– Betlehem var en fattig by, det var ikke noe herberge der da Jesus ble født. Vi har derfor oversatt dette med «Det var ikke rom for dem der», sier generalsekretær i Det Norske Bibelselskap, Stein Mydske til NTB.

Se video: I kø for den "nye" Bibelen

Til sammen 50 mennesker har vært involvert i arbeidet med å oversette Bibelen.

Ifølge Mydske er språkdrakten i den nye Bibelen mer presis.

– Vi har forsøkt å stramme inn språket og fjernet klisjeene. I stedet for klisjeer har vi latt bildene stå der i sin egen kraft, sier han.

Hore og ikke skjøge

Han tror den nye oversettelsen vil nå nye grupper lesere, blant andre flere ungdommer.

Ord som er forandret er for eksempel at skjøge er blitt til hore. I tillegg er ord som fødselsrier brukt, evnukk og piss.

Det var kø foran inngangen til en av Oslos kristne bokhandlere da den nye Bibelen endelig var tilgjengelig for leserne klokken 8 onsdag. De mest ivrige hadde ligget i kø hele natten.

Teologistudent Anders Hove fra Vik i Sogn og Fjordane, for anledningen utkledd som Jesus, hadde møtt fram klokken 1 for å sikre seg en av de første biblene.

– Vi har vært her i hele natt, sier han til NTB. Glad for endelig å ha den nye utgaven mellom hendene.

– Denne skal jeg ta fram, og lese i, når jeg har litt mer ro rundt meg, sier han.

Knausgård

Arbeidet med den nye bibeloversettelsen startet for 11 år siden. Både teologer og forfattere har deltatt i prosjektet. Resultatet er en ny oversettelse på bokmål og på nynorsk.

Ifølge prosjektleder for lanseringen, Dag Smemo, er oversettelsen i den nye Bibelen enda nærmere grunnteksten. Dette skyldes blant annet at det siden sist er gjort nye funn, blant annet av Dødehavsrullene.

– Den nye Bibelen er holdt i et frisk og godt språk og oversettelsen er solid og skikkelig og holder kontakten med grunntekstene, sier han.

Blant forfatterne som har bidratt til den nye oversettelsen er blant andre Karl Ove Knausgård, Håvard Rem og Jon Fosse.

Generalsekretæren i Det Norske Bibelselskap tror at den nye Bibelen vil nå ut til svært mange.

– Dette er den største dagen i mitt profesjonelle liv som teolog, sier han.

Den nye Bibelen er forhåndsbestilt av 15.000. Det første opplaget er på 100.000 eksemplarer. Den forrige Bibel-utgaven er solgt i 2 millioner utgaver.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy