AVALDSNES-FUNNET:

- Kan bli tredje største på norsk sokkel

HÅPER PÅ AVALDSNES: Funnet kan vise seg å være oppsiktsvekkende stort. Her fra Draugen-plattformen. FOTO: Jon Eeg (NTB/Scanpix)
HÅPER PÅ AVALDSNES: Funnet kan vise seg å være oppsiktsvekkende stort. Her fra Draugen-plattformen. FOTO: Jon Eeg (NTB/Scanpix)

Lundin-sjef Ashely Heppenstall mener Avaldsnes-funnet har potensial til å bli enda større enn dagens oppjustering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AVALDSNES-FUNNET

Avaldsnes ligger i PL501. Lundin Norway AS er operatør med 40 prosent eierandel, mens partnerne Statoil og Mærsk har henholdsvis 40 og 20 prosent eierandel.

Aldous Major South ligger i PL265. Statoil er operatør og har 40 prosent eierandel. Partnerne er Petoro (30 prosent), Det norske oljeselskap (20 prosent) og Lundin Norway AS (10 prosent).

De to funnene er bekreftet å henge sammen i struktur, og blir en felles utbygging mellom Statoil og Lundin.

Hvem som får operatørrolen må avgjøres i en såkalt unitisering

Lundin kalte inn til pressekonferanse fredag formiddag, i lys av de oppjusterte estimatene på Avaldsnes-funnet.

Selskapet har økt estimatene fra 100-400 millioner fat til 800-1.800 millioner fat utvinnbar olje. Nå er de samlede anslagene for Avaldsnes/Aldous-funnet på 1.300 til 2.600 millioner fat olje. Dersom de høyeste estimatene slår til, kan Avaldsnes og Statoils Aldous Major South bli det tredje største på norsk sokkel noen sinne.

Les også: Oljefunn i Nordsjøen enda større enn antatt

Under pressekonferansen var president og administrerende direktør i Lundin Petroleum, Ashley Heppenstall, klar på at han tror området vil vokse ytterligere.

Store felt blir større

– Funnet trenger mer avgrensning for å gi mer detaljerte estimater, og i min mening- øke størrelsen. Det er helt klart at strukturen har potensialet til å vokse. Store oljefelt blir normalt større. En av grunnene til dette er at det er et helt område i Avaldsnes-strukturen som fortsatt ikke er avgrenset, sier Heppenstall.

Les også: Gigantfunnet er bekreftet

I løpet av november skal Lundin bore en avgrensningsbrønn i den sørlige delen av Avaldsnes. Dersom selskapet finner hydrokarboner, regner de med det vil ligge i størrelsesorden 300-400 millioner fat.

Det skal også bores i den østlige delen av Avaldsnes-området, hvor Lundin regner med å finne ressurser som kan øke den nedre delen av dagens estimat med 200 millioner fat olje.

Les også: Svensk familie tjener rått på norsk oljefunn

Bommet med noen meter

Lundin-sjef Ashley Heppenstall tror Avaldsnes har potensialet til å vokse. Det skal bores ytterligere fem avgresninger i lisensen for å avklare hvor stort det faktisk er.Lundin-sjef Ashley Heppenstall tror Avaldsnes har potensialet til å vokse. Det skal bores ytterligere fem avgresninger i lisensen for å avklare hvor stort det faktisk er.

Heppenstall berømmer letesjef i Lundin, Hans Christian Rønnevik, og hans team for å ha funnet Avaldsnes.

– Elf bommet på oljefeltet med kun et par meter i 1979. Det utrolige er at Avaldsnes ligger i hjertet av Nordsjøen, kun 35 kilometer fra eksisterende infrastruktur på Grane. Her er det også tilstrekkelig kapasitet i rørledningene, og vanndybden er overkommelig med 150 meter. Man kan bruke jackup i slike vanndybder. Dette er en standard utbygging som er gjort mange ganger før på norsk sokkel, sier Heppenstall.

Les også: - Norge våkner opp fra tørke

Lundin har sikret sin posisjon i den såkalte Utsirahøyden, og er inne i samtlige lisenser utenom en.

– Det har vært en del av strategien å være fokusert. Når vi får suksess og begynner å forstå området får vi en stordriftsfordel med at vi forstår helheten. Når en har et kompakt team som gjennom dialog kan skape virkelighetsoppfatninger, får vi suksess. Det ligger en bevisst kunnskapsgenererende strategi bak dette, sier Hans Christian Rønnevik til Tu.no.

Operatør?

Torstein Sanness vil ikke spekulere i operatørskap for en felles utbygging. Foto: Håkon JacobsenTorstein Sanness vil ikke spekulere i operatørskap for en felles utbygging. Foto: Håkon Jacobsen

Til tross for posisjoneringen vil ikke Lundin kommentere på hvem de ser for seg får operatørrollen for en felles utbygging av Avaldsnes/Aldous Major.

– Når det gjelder fordelingen av ressursene er dette bra for oss. Men det blir en kommersiell forhandling til slutt. Vi kommuniserer med Statoil om dette, så får vi se hva løsningen blir, sier Lundin-sjef i Norge, Torstein Sanness.

Les også: Statoil-funn på verdenstoppen

Statoil og Lundin er i ferd med å opprette et felles team som skal samarbeide om en utbyggingsløsning og legge løpet for veien videre.

Ønsker snarlig utbygging

– Hvor stort kan dette bli?

– Det er det vi ikke vet. Spør meg når vi har boret avgrensningsbrønnene som er planlagt. Men det er stor sannsynlighet for at det vokser, sier Sanness.

– Når kommer en PUD (plan for utbygging og drift)?

– Det ønsker vi ikke å svare på i dag. Jeg vil tippe at vi vil ha klart utbyggingsløsning, plan for levering av PUD og dato for første olje i 3. kvartal neste år, sier Sanness.

Les også:
Oslosnøen går rett i havet Jan Mayen kan bli lab for havforsuring Elektrisk harrytur Sjøfartsdirektøren vil pynte på imaget Kjøp Borregaard, Giske

Avaldsnes kan være det tredje største funnet i historien

Les flere nyheter fra Teknisk Ukeblad her


Les flere nyheter her

Personvernpolicy