- Derfor vil de ha dødsstraff

Henrettelser er et folkekrav, mener arabisk fredsforsker (Foto: Scanpix).
Henrettelser er et folkekrav, mener arabisk fredsforsker (Foto: Scanpix).

Fredsforsker mener at dødsstraff viser at verden fortsatt er et stammesamfunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Praksisen med dødsstraff i den arabiske verden forklares ofte ut i fra religion og Koranen, men en fredsforsker i Beirut mener at det slett ikke er religion som holder dødsstraffen i live.

Tanya Awad Ghorra påpeker at dødsstraff fortsatt praktiseres fordi folk vil det.

Så sent som i forrige uke da Troy Davis ble henrettet i USA ble verden minnet om at dødsstraff ikke bare er noe som skjer i arabiske land.

Les også: Troy Davis siste ord

- Folk vil ha dødsstraff

Verden er fortsatt et stammesamfunn, mener Ghorra.

- Vi har fremdeles stammer, tradisjonen, hevnen...dette er en del av mentaliteten. Det er derfor de prøver å gi belegg for dødsstraff i Koranen, men om man ser nøye etter så er det en måte å hindre direkte hevnaksjoner mellom stammer, sier hun til nettstedet IPS News.

Hun mener at regimer i land med dødsstraff hører på folkets vilje og at dødsstraff slik sett er en demokratisk intstitusjon. Ghorra mener at grunnen til at arabiske land velger å ikke støtte FNs kamp mot dødsstraff er fordi befolkningene deres ikke vil tillate det.

Les også: Iran henrettet tenåring offentlig

- Det er naturlig for dem. Det er et krav, sier hun.

- En kamp i oppoverbakke

Forskeren mener at det finnes en følelse av at man rettmessig har krav på hevn dersom et familiemedlem er drept i en voldshandling.

Ghorra er en del av en gruppe akademikere som kjemper for ikke-vold og menneskerettigheter i arabiske land. De jobber hardt mot dødsstraff i arabiske land, men hun sier at det er en kamp i oppoverbakke.

- Du kan lage kampanjer. Du kan få støtte fra alle europeerne, fra verden rundt deg, men dersom vi ikke fokuserer på opinionen, på å utdanne folk, kommer vi til å sitte fast i åresvis.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Personvernpolicy