- Derfor vil de ha dødsstraff

Henrettelser er et folkekrav, mener arabisk fredsforsker (Foto: Scanpix).
Henrettelser er et folkekrav, mener arabisk fredsforsker (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredsforsker mener at dødsstraff viser at verden fortsatt er et stammesamfunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Praksisen med dødsstraff i den arabiske verden forklares ofte ut i fra religion og Koranen, men en fredsforsker i Beirut mener at det slett ikke er religion som holder dødsstraffen i live.

Tanya Awad Ghorra påpeker at dødsstraff fortsatt praktiseres fordi folk vil det.

Så sent som i forrige uke da Troy Davis ble henrettet i USA ble verden minnet om at dødsstraff ikke bare er noe som skjer i arabiske land.

Les også: Troy Davis siste ord

- Folk vil ha dødsstraff

Verden er fortsatt et stammesamfunn, mener Ghorra.

- Vi har fremdeles stammer, tradisjonen, hevnen...dette er en del av mentaliteten. Det er derfor de prøver å gi belegg for dødsstraff i Koranen, men om man ser nøye etter så er det en måte å hindre direkte hevnaksjoner mellom stammer, sier hun til nettstedet IPS News.

Hun mener at regimer i land med dødsstraff hører på folkets vilje og at dødsstraff slik sett er en demokratisk intstitusjon. Ghorra mener at grunnen til at arabiske land velger å ikke støtte FNs kamp mot dødsstraff er fordi befolkningene deres ikke vil tillate det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Iran henrettet tenåring offentlig

- Det er naturlig for dem. Det er et krav, sier hun.

- En kamp i oppoverbakke

Forskeren mener at det finnes en følelse av at man rettmessig har krav på hevn dersom et familiemedlem er drept i en voldshandling.

Ghorra er en del av en gruppe akademikere som kjemper for ikke-vold og menneskerettigheter i arabiske land. De jobber hardt mot dødsstraff i arabiske land, men hun sier at det er en kamp i oppoverbakke.

- Du kan lage kampanjer. Du kan få støtte fra alle europeerne, fra verden rundt deg, men dersom vi ikke fokuserer på opinionen, på å utdanne folk, kommer vi til å sitte fast i åresvis.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter