«Død over Pakistan!»

Demonstrantene bar på bilder av andre viktige figurer i Nordalliansen som har blitt drept av Taliban de siste månedene. Foto: EPA/Scanpix.
Demonstrantene bar på bilder av andre viktige figurer i Nordalliansen som har blitt drept av Taliban de siste månedene. Foto: EPA/Scanpix.

Hundrevis av afghanere deltok tirsdag i en demonstrasjon mot drapet på landets fremste fredsforhandler Burhanuddin Rabbani.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den første protesten av dette slaget i Kabul siden Rabbani ble drept i et selvmordsangrep forrige uke. Mange av deltakerne var tadsjikere, slik også Rabbani var, og de anklaget Taliban, som domineres av pashtunere, for å stå bak drapet.

Les mer: - Tidligere afghansk president drept i Kabul

«Død over Pakistan! Død over terroristene,» ropte demonstrantene, ifølge en fotograf fra AFP.

Det er frykt for at drapet på Rabbani kan så nytt fiendskap mellom Afghanistans ulike etniske grupper. Historisk sett har det vært mye splid mellom pashunterne og rivaliserende etniske grupper.

Rabbani var en viktig leder i motstanden mot Sovjet på 80-tallet, og topputsendingen til president Hamid Karzai i forsøkene på å få istand forhandlinger med Taliban.

Han var også president under borgerkrigen som herjet landet fra 1992 til 1996.

Fryktet ny bombe

Demonstrasjonen ble avblåst tidligere enn planlagt. Ifølge arrangørene skal politiet ha advart om at det var en selvmordsbomber i området som utgjorde en sikkerhetsrisiko. Afghanske etterretningstjenestemenn kunne imidlertid ikke bekrefte dette overfor AFP.

Demonstrasjonen tirsdag ble organisert av Karzais tidligere etterretningssjef, Amrullah Saleh. Han er også tadsjik og en tidligere nøkkelskikkelse i Nordalliansen, som sloss mot Taliban på 90-tallet.

Demonstrantene bar på bilder av andre viktige figurer i Nordalliansen som har blitt drept av Taliban de siste månedene. Blant disse var general Mohammad Daud Daud, politisjefen i Nord-Afghanistan som ble drept i juni. Sayed Azhar, en aktivist i Salehs politiske bevegelse, sier arrangørene av demonstrasjonen vil overlevere en forespørsel til FN om å granske drapet på Rabbani.

Mange tidligere ledere i Nordalliansen, i hovedsak tadsjiker, sitter nå i regjering. Stadig flere av dem har markert seg som motstandere av Karzais forsøk på å få i stand fredssamtaler med Taliban.

Les også: Terrorens tiår

Krigen raser videre

Imens fortsetter krigen i landet å kreve liv. Tirsdag ble fem personer drept av en bilbombe
ved en politistasjon i byen Lashkar Gah, som ligger i provinsen Helmand sør i landet. Om lag 20 mennesker ble såret i angrepet, som omtales som et selvmordsangrep. Ifølge tjenestemenn var tre av de drepte politimenn, mens to var sivile.

Det er omkring 140.000 amerikanskledede utenlandske styrker i Afghanistan som kjemper mot det blodige Talibanledede opprøret i landet.

Rabbani ble begravet fredag i en kaotisk seremoni der tusenvis av mennesker søkte sammen rundt kisten hans da han ble begravet på en åsside med utsikt over Kabul.

Les flere nyheter

Personvernpolicy