Intervjuet av amerikansk radiostasjon:

Gro om Breivik og 22. juli-tragedien

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland forteller om egne følelser etter Uttøya den 22. juli i år. Foto: Scanpix
Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland forteller om egne følelser etter Uttøya den 22. juli i år. Foto: Scanpix

I et amerikansk radiointervju forteller Gro Harlem Brundtland blant annet om hva hun følte da hun forsto at terroristen Anders Behring Breivik ønsket å drepe henne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag kveld norsk tid stilte Brundtland opp til intervju hos radiokanalen til University of Washington (KUOW) i Seattle.

I intervjuet forteller den nå 72 år gamle tidligere statsministeren om egne følelser rundt Utøya-massakren og det at terroristen Anders Behring Breivik ønsket å drepe henne.

- Jeg vet han har sagt det, og vet også at han valgte datoen 22/7 fordi det var da jeg skulle tale til AUF-ungdommene på Utøya. Han fokuserte opplagt på meg, forteller Gro Harlem Brundtland.

72-åringen deltok i flere begravelser etter Utøya-massakren, men har så langt snakket lite om egne følelser rundt det som skjedde.

Hun forteller at hun i ettertid har brukt mest tid på å tenke på ungdommene som døde.

- Bare to timer tidligere var jeg jo der, men min eneste bekymring var de omkomne ungdommene. Jeg har ikke klart å tenke på annet: Hvem av dem har jeg møtt selv? Det var selvsagt mange, sier Brundtland i intervjuet.

Gro Harlem Brundtland holdt en tale for AUF-erne på Utøya kl. 11.10 den skjebnesvangre fredagen og forlot øya kl. 15.00 Vel to timer senere ankom Breivik parkeringsplassen på brygga hvor båten til Utøya legger til.

Litt etter kl. 17.00 kjører båten MS Torbjørn i retning AUF-leiren hvor skytemassakren bare noen minutter senere starter med full styrke.

- Hele tiden da dette pågikk var min eneste tanke: Hva har skjedd med ungdommene? Jeg skyver bort tankene på at jeg selv hadde vært midt oppe i det.

- Hadde jeg forlatt øya to timer senere ville han oppnådd ett av målene sine.

Anders Behring Breivik har omtalt Gro Harlem Brundtland som «landsmo(r)deren».

«Vi kan ikke akseptere at Arbeiderpartiet subsidierer disse voldelige «Stoltenberg-jugend» som systematisk terroriserer politiske konservative», skrev Breivk på det islamkritiske nettstedet Document.no for omkring to år siden.

Gro Harlem Brundtland deltok i etterkant av terrorangrepene også i mange av begravelsene til ofrene fra Utøya.

Les også: Stavanger tar farvel med Utøya-offer

Les flere nyheter her

Personvernpolicy