Omfattende vaksinering mot rabies på Svalbard

Omfattende vaksinering mot rabies på Svalbard
Omfattende vaksinering mot rabies på Svalbard
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom 200 og 300 mennesker kan bli vaksinert mot rabies på Svalbard etter at det er funnet smittede dyr på øygruppa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag var det 12–13 personer som fikk vaksine, men mandag vil Longyearbyen sykehus tilby vaksine til dem som ønsker det.

– Vi opererer med et forventet antall på 200–300 dersom alle sier ja, sier smittevernlege Ole Tveiten ved Longyearbyen sykehus til NTB.

Sykehuset fikk tilsendt 500 vaksiner fredag, og Folkehelseinstituttet har ytterligere 6.000 vaksiner liggende.

– Jeg er sikker på at vi får dekket behovet vårt. Først får vi se hvor mange som møter opp mandag. Da kan vi bestille det vi måtte trenge ekstra for å få gitt de øvrige fire dosene, sier han.

Jegere og barn

Funnet av de to smittede reinsdyra som ble avlivet søndag kombinert med den nylig avsluttede reinjakta, har ført til at myndighetene ser svært alvorlig på utbruddet.

Beredskapsrådet på Svalbard var fredag innkalt til et møte hos Sysselmannen. Der ble det informert om situasjonen og tiltakene som er planlagt og som allerede er satt i verk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Barnehagebarn og reinjegere kan være rabiessmittet

Jegere, ungdom og barn som var med på jakta vil bli informert om vaksinetilbudet via nettsider og oppslag. Under årets jakt ble det felt rundt 220 dyr, og det er anslagsvis like mange jegere som har deltatt. Longyearbyen skole har 270 elever, og ved byens tre barnehager går det 140 barn. Både skole og barnehager deltar i mange deler av reinjakta og kan dermed ha vært utsatt for smitte.

Daglig leder for oppvekstforetaket, Anne Ellingsen, sier at de ikke har hatt tid til å tenke på om de skal fortsette med ordningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå gir vi informasjon til foreldrene. Dette er en akutt situasjon. Senere kan vi tenke fremover, sier hun til NTB.

Ole Tveiten sier at det er snakk om under ti barnehagebarn som bør vaksineres. Sykehuset vil også ta en vaksinasjonsrunde med helikopter til Barentsburg, der ti deltok i jakta, til den polske stasjonen på Hornsund der de trolig har en rabiessmittet rev, til Ny-Ålesund og til et par fangstfolk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To døde dyr

Seniorrådgiver Espen Stokke hos Sysselmannen hentet fredag to døde dyr som ble innmeldt torsdag. Det dreier seg om en polarrev og et reinsdyr.

– Vi fikk melding om at det var funnet en rev i Colesdalen, som er et stykke fra byen, og et reinsdyr på Platåfjellet. Det ble funnet på det samme fjellet som de to rabiessmittede reinsdyra, men lå et par kilometer unna, sier han til NTB.

Begge dyra var godt avspist allerede. Reinsdyrhodet og reven blir sendt til Veterinærinstituttet i Oslo søndag.

– Vi vil ta prøver av dem mandag og vil tidligst tirsdag kunne fastslå om også disse hadde rabies, sier Kjell Handeland som er fagansvarlig for vilt ved instituttet.

Fordi Sysselmannen har manglet smittevernutstyr, har man ikke kommet i gang med den planlagte utsettingen av revefeller rundt Longyearbyen. Innfangingen starter over helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder revejakt, anbefaler Sysselmannen at den opphører inntil de har bedre oversikt.

– Søndag kommer både Mattilsynet med instruktører og smittevernutstyr. Også Veterinærinstituttet sender noen hit med det første, sier Stokke.

Kan spises

De rabiessmittede reinsdyra førte til usikkerhet om det medfører fare å spise reinkjøtt. Fredag kom svaret: Kjøttet er trygt. Mattilsynet, Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet har forsøkt å komme fram til en anbefaling i flere dager.

– Fordi det er en mikroskopisk risiko for at kjøtt kan ha blitt forurenset under parteringen, anbefaler vi imidlertid at alt kjøtt gjennomstekes eller kokes før inntak. Hjernen og hele ryggsøylen med ryggmarg må ikke benyttes til matinntak, men knokler og beinmarg for øvrig kan benyttes på samme måte som kjøtt, sier Ole Tveiten.