– Overvåkning av ansatte er perverst

Forsker Anders Dysvik mener at en del selskaper driver en overdreven overvåkning av sine ansatte (Foto: Illustrasjon Colourbox).
Forsker Anders Dysvik mener at en del selskaper driver en overdreven overvåkning av sine ansatte (Foto: Illustrasjon Colourbox).

BI-forsker Anders Dysvik har svært lite til overs for amerikanske metoder i norsk arbeidsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke forskningsbaserte studier viser at det å gi ansatte ansvar fungerer mye bedre enn å gi dem resultatlønn og bonuser. Det kom fram på konferansen "Helsefremmende arbeidsplasser" på Handelshøyskolen BI onsdag.

Les også: Nedbemanning får folk til å si opp

Kjeks

– Forskning verden over viser at folk jobber mye mer ansvarlig når ansvaret er plassert i deres hender. Å gi folk frihet under ansvar gir bedre resultater enn å behandle dem som drittunger, sier Anders Dysvik, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI.

Han er sterkt kritisk til "hopp-så-får-du-en-kjeks-ledelsen" som Statoil og en rekke andre selskaper i større og større grad benytter seg av.

– En god del selskaper praktiserer det jeg mener er en overdrevet overvåkning og kontroll av egne ansatte. Dette er jo helt perverst. Spørsmålet er jo om de ansatte jobber for lite i utgangspunktet, noe de svært sjelden gjør. Ofte er det motsatte tilfellet, nemlig at de konsekvent har brutt overtidsbestemmelsene de siste 15 årene, sier BI-forskeren.

Les også: – Statoil har ingenting lært

Fokus

Det avgjørende er at de ansatte har indre motivasjon, altså ekte engasjement for jobben sin.

Ytre motivasjon i form av belønninger, med andre ord hopp-så-får-du-en-kjeks-modellen, gir dårlige resultater.

– Et godt eksempel er forsøk med barnehagebarn som fikk godterier hvis de lekte ute. Det viste seg at de lekte ute, men kortere enn før godteriet ble introdusert. Det samme gjelder ansatte som stimuleres i form av ytre belønninger. De mister fokus og gjør en dårligere jobb, sier Dysvik.

Les også: Får tøffere ledere

Les også: Statoil-tillitsvalgt fikk dårlige karakterer

Denne saken ble opprinnelig publisert av Teknisk ukeblad

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden