Tidligere afghansk president drept i Kabul

Rabbani var president i Afghanistan fra 1992 til 1996. Han arbeidet nå med forsoning mellom Taliban og afghanske myndigheter som leder i Det afghanske høyrådet for fred(Foto: Scanpix).
Rabbani var president i Afghanistan fra 1992 til 1996. Han arbeidet nå med forsoning mellom Taliban og afghanske myndigheter som leder i Det afghanske høyrådet for fred(Foto: Scanpix).

Lederen for Det afghanske høyrådet for fred, ekspresident Burhanuddin Rabbani, er drept i et selvmordsangrep i Kabul, opplyser afghansk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Burhanuddin Rabbani, som hadde fått i oppgave å få til en politisk løsning på krigen i Afghanistan, ble drept i en kraftig eksplosjon i nærheten av sitt hjem i Kabul tirsdag.


– En selvmordsbomber forkledd som en gjest, utløste bombevesten og drepte ham, sier Mohammed Zahir fra Kabul-politiet ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Rabbani skulle møte to Taliban-medlemmer i sitt hjem i dag. De kan ha drept ham, sier Arsala Rahmai, som er medlem av Det afghanske høyrådet for fred.

Tungt bevoktet

Også et ukjent antall personer ble såret i angrepet mot Rabbanis hjem, som ligger i det tungt bevoktede diplomatstrøket i Kabul, ikke langt fra den amerikanske ambassaden.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble en av president Hamid Karzais rådgivere såret i angrepet.

– Masoom Stanekzai er i live, men alvorlig såret, opplyser en politikilde.

Rabbani var president i Afghanistan fra 1992 til 1996, og nåværende president Hamid Karzai var da viseutenriksminister i hans regjering.

Karzai kommer til å avbryte sitt besøk i USA etter attentatet mot Rabbani, opplyser en av presidentens talsmenn til Reuters.

Forsoningsarbeid

I oktober i fjor ble Rabbani utnevnt av Karzai til å lede Det afghanske høyrådet for fred. I denne lederrollen fikk han ansvaret å forsøke å få i stand fredsforhandlinger mellom Taliban og afghanske myndigheter.

En av planene hans innebar å tilby amnesti og jobber til Talibans fotsoldater, mens Taliban-ledere kunne tilbys asyl i land utenfor Afghanistan.– Dette er et kraftig slag mot fredsprosessen og et stort tap for Afghanistan, sier Sadiqa Balkhi, medlem av fredsrådet.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden