ILO-sjefen:

- Få finansfolkene vekk fra førersetet!

Glemt lærdom: - I ILO mener vi at realøkonomien er det som kan skape en sosialt bærekraftig globalisering, sier ILO-sjef Juan Somavia. Foto: Thomas Vermes
Glemt lærdom: - I ILO mener vi at realøkonomien er det som kan skape en sosialt bærekraftig globalisering, sier ILO-sjef Juan Somavia. Foto: Thomas Vermes

- Skal vi få en sosial globalisering, må realøkonomien bli ledende igjen i den globale økonomien. Men vi ser at regjeringer er uvillige til å bevege seg i den retningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GENÈVE, SVEITS (ABC NYHETER): Det sier generaldirektør Juan Somavia i FNs arbeidslivsorganisasjon ILO.

Tirsdag lanserte han sammen med generaldirektør Pascal Lamy i Verdens handelsorganisasjon (WTO) en bok om hvordan globalisering kan skje sosialt bærekraftig (Making Globalization Socially Sustainable).

Det skjer idet meningsmålinger boka gjengir, viser at folk verden over regner med at globalisering og den åpningen av markeder som WTO jobber for, tar fra dem arbeidsplassene.

Les også: - Legg skatt på matspekulantene!

Vinnere og tapere

Boka konkluderer med raskere tap av arbeidsplasser som følge av globalisering, men at disse på mellom- og lang sikt blir erstattet med nye.Men ikke for alle.

Her er noen av bokas konklusjoner:

  • Globalisering, først og fremst ved utflagging, kan føre til tap av arbeidsplasser på kort sikt.
  • Men utflagging gir ofte vekst som i noen tilfeller kan gi flere arbeidsplasser i selskapet som flagger ut virksomhet.
  • De med lavest kvalifikasjoner utsettes for økt arbeidsløshet.
  • Globalisering har ført til at arbeidernes andel av inntektene, faller. De rikeste får mer og mer av verdiskapingen.
  • En åpen økonomi er en buffer mot innenlandske sjokk. Men øker sårbarheten ved internasjonale rystelser
  • I u-land fører globaliseringen til det motsatte av ønsket: Arbeidskraft flyttes fra produktive til mindre produktive sektorer i økonomien. Eneste unntak fra det er Asia.

- Gevinstene må fordeles

- Boka reiser ikke tvil ved fordelene med fri handel. Men da må fordelingene av gevinstene bli slik at vanlige kvinner og menn støtter dette, sier Somavia, som gjennom ILO representerer arbeidsgivere, arbeidstakere og regjeringer fra hele verden.

- Finansielle aktører har åpenbart hatt en destabiliserende funksjon, konstaterer ILO-toppen.

Les også: Erklærte WTO-runden død.

- I ILO mener vi å ha erfaring med den reelle økonomien, sier Somavia og konkluderer:

Produksjon kontra finans

- Det største problemet i dag er at vi har glemt at det er den reelle økonomien som skaper vekst og velstand, ikke finanssystemet.

- Vi må fjerne finansaktørene fra førersetet i den globale økonomien. Den reelle økonomien må plasseres i sentrum. Men vi ser at regjeringer er uvillige til å bevege seg i den retningen, sier Somavia.

Les også: - Her er den virkelige grunnen.

- Det vil alltid være vinnere og tapere. Utforming av politikk må kompensere for det.

Mange er bekymret over at de lovede potensialene for nye arbeidsplasser, ikke har materialisert seg, sier Somavia og legger til:.

- Statistikk viser at stadig flere finner det vanskelig å leve av lønna, samtidig som skattelettelser kommer de rikeste 1 eller 10 prosent rikeste til gode.

Les flere nyheter her.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden