EKSKLUSIVT: Den terrorsiktede ble fulgt på videoskjerm

Hvorfor slår ingen alarm?

Dette så vaktstyrkene i regjeringskvartalet på overvåkingskjermene sine, rett etter at bombebilen var parkert, men ingen slo alarm. Foto: ABC Nyheter.
Dette så vaktstyrkene i regjeringskvartalet på overvåkingskjermene sine, rett etter at bombebilen var parkert, men ingen slo alarm. Foto: ABC Nyheter.

Her går Anders Behring Breivik på åpen gate og vifter med en pistol. Han har nettopp parkert bombebilen. Ingen av vaktmannskapene i regjeringskvartalet slår alarm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks minutter etter at vaktstyrken i regjeringskvartalet så dette bildet på skjermene sine, eksploderer bomben.

ABC Nyheter kan i dag som eneste avis offentligjøre bildet av Anders Behring Breivik i Oslo sentrum. Bildet dokumenterer en total svikt i sikkerhetsrutinene i regjeringskvartalet.

Da den terrorsiktede Breivik forlot den hvite varebilen fylt med hjemmelagd sprengstoff midt i regjeringskvartalet 22. juli, kunne han uhindret spasere derfra med våpen i hånd.

ABC Nyheter fikk ikke torsdag kontakt med sikkerhetssjef Jon Ivar Mehus ved Departementenes servicesentral (DSS), for en kommentar før publisering.

19.09.2014: Ville feste i 22. juli-ruinene

Ukjent bilde

Dette til nå ukjente overvåkingsbildet fra et videokamera viser den terrormistenkte med våpen i hånd - på åpen gate i Oslo sentrum denne fredagen i sommerferien.

Men det vekker åpenbart ikke sterk nok mistanke hos sikkerhetspersonalet at han går og vifter med et våpen, som også blir observert.

Her går Anders Behring Breivik med en pistol i høyre hånd, seks minutter før bomben smeller.Her går Anders Behring Breivik med en pistol i høyre hånd, seks minutter før bomben smeller.

I sin selvlagde politiuniform kan han derfor forlate den dødelige lasten uhindret, selv om han altså denne stille sommerdagen bærer pistolen fullt synlig og i tillegg blir observert av sikkerhetspersonell.

Tre timer senere har bomben tatt livet av åtte mennesker i Oslo sentrum, og Behring Breivik har selv henrettet 68 uskyldige på AUFs sommerleir - trolig med det våpenet han bærer på gata i Oslo tidligere på dagen.

Avslører svakheter

Videobildet med Behring Breivik avslører dermed alvorlige svakheter ved sikkerhetsopplegget rundt Norges maktsenter.

ABC Nyheter har fått bekreftet at videobildet er autentisk, og at det viser Behring Breivik på vei bort fra bomben gjemt i en varebil.

Pistolen som Breivik holder i sin høyre hånd er med andre ord synlig på vaktmannskapenes skjermer allerede når han forlater varebilen.

Bildet som ABC Nyheter har fått se viser den terrorsiktede mannen i Grubbegata, på vei bort fra Einar Gerhardsens plass og departementene. Breivik kaster et blikk tilbake mot varebilen og går mot Hammersborg torg hvor han har parkert bilen som han så kjører til Utøya.

Varebilen av merket VW Crafter har han da nettopp parkert. Med den kraftige hjemmelagde bomben står bilen urørt i nesten åtte minutter utenfor høyblokka hvor både Statsministerens kontor og Justisdepartementet holder til.

Den blir som kjent ikke sjekket av sikkerhetsmannskapene.

Hjelm og visir

På videobildet er den terrorsiktede avbildet med både hjelm og visir. Han har på seg mørke klær og det som oppfattes som politiets beredskapsutstyr.

Men i høyre hånd har han en pistol helt synlig. Og etter attentatene på Utøya beslagla politiet en Glock, et håndvåpen som ligner pistolen han holder på bildet.

Når bilen så eksploderer klokken 15.24 skjer det nesten åtte minutter etter at den bevæpnede mannen har forlatt bilen.

Les også:

Politiet gjenskapte Breiviks terroreksplosjon

Informasjonssvik avdekket under øvelse i 2006

Hele første etasje i den såkalte H-blokka blir blåst ut av den voldsomme eksplosjonen. Det bryter også ut brann både i Statsministerens kontor og i Olje- og energidepartementet som ligger på andre siden av Grubbegata.

Trykkbølgen pulveriserte vinduer oppover i alle etasjene og knuste også vinduer i flere andre bygg rundt plassen som omkranser H-blokka.

Øyenvitne

Klokken 15.26 skal politiet ha gjort sin første registrering av eksplosjonen. To minutter senere melder første politipatrulje om at den er på stedet, og kort tid senere er det masseutrykning i Oslo sentrum.

I følge NRK skal et øyenvitne - Andreas Olsen - ha ringt til politiet allerede klokken 15.40 og gjort dem oppmerksom på en person i politiuniform som forsvant fra Hammerborg torg i en grå varebil i feil kjøreretning ned Møllergata.

Olsen opplyser også politiet om den aktuelle bilens registreringsnummer.

Mandag skal Anders Behring Breivik i fengslingsmøte. Torsdag ble det bestemt at dette møtet ikke skal være åpent.

Les også: Fengslingsmøtet blir likevel lukket


Les flere nyheter her