Forsøksordning blant 16- og 17-åringer:

57,4 prosent av de yngste stemte

Like ivrige: 16- og 17-åringene var flinkere til å stemme enn de litt eldre ungdommene. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.
Like ivrige: 16- og 17-åringene var flinkere til å stemme enn de litt eldre ungdommene. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.

Nesten like mange av 16- og 17-åringene som fikk stemmerett i 20 prøvekommuner, stemte som folk flest gjorde ved kommunevalget i år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse ABC Nyheter har gjennomført i de 20 prøvekommunene, viser at 5378 av 9365 stemmeberettigede 16- og 17-åringer i 20 prøvekommuner benyttet seg av stemmeretten ved kommunevalget i år.

Med disse 57,4 prosent i valgoppslutning når ungdommene i prøvekommunene nesten opp til nivået for øvrig, på 58,1 prosent.

Les også: Terrordrepte førte ikke til Ap-byks

Yngre unge bedre

Valgforskere er kjent med at yngre velgere har dårligere frammøteprosent enn de eldre. Fra før vet man imidlertid at de yngste velgerne, de som bor hjemme, har en høyere stemmeandel enn de eldre ungdommene.

Prøveordningen for 16- og 17-åringer bekrefter dermed den tendensen.

Les hele ABC Nyheters oversikt her.

Luster-ungdom strømmet til

102 ungdommer i Luster var flinkest av dem alle. De utgjorde hele 82,0 prosent av de stemmeberettigede 16- og 17-åringene i sin kommune.

Dermed slo de knock out ikke bare på «gamlingene» i sin kommune, som hadde en frammøteprosent på 73,1, men ikke minst på landsgjennomsnittet på 58,1.

Les også: Takket ungdommen for valgresultatet

Verdt å merke seg er at ungdommen var flinkere enn de andre også i den største prøvekommunen, Stavanger. 61,5 av 16- og 17-åringene stemte, mot 53,0 prosent generelt.

Lavest valgdeltakelse blant de unge var det i Hammerfest, hvor bare 44,8 prosent av dem bega seg til stemmeurnene.

Les også: Eldste og yngste skal styre sammen

– Modne for å stemme

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), en paraplyorganisasjon for 99 barne- og ungdomsorganisasjoner i Norge, er svært fornøyde med resultatet. Neste skritt bør nå være å innføre stemmerett for alle 16- og 17-åringer, mener de.

– Ved å ha en så stor valgdeltakelse har 16- og 17-åringene nå vist at de er modne for å ta det ansvaret som følger med å få lov til å stemme. 16- og 17-åringene er storforbrukere av kommunale tjenester, og derfor er det bare rett og rimelig at de av dem som føler seg klare til å stemme, får stemme, sier generalsekretær Martin Østerdal i LNU til NTB.

Størst forskjell i Austevoll

Slappest i forholdt til kommunen for øvrig var ungdommen i Frp-dominerte Austevoll. Der møtte 71,5 prosent av alle stemmeberettigede fram, men bare 55,0 prosent av 16- og 17-åringene.

Les hos framtida.no: Utvida demokrati gav auka valdeltaking

Disse kommunene var med i prøveordningen:

Austevoll, Gjesdal, Grimstad, Hamar, Hammerfest, Kautokeino, Kåfjord, Luster, Lørenskog, Mandal, Marker, Namdalseid, Osen, Porsgrunn, Re, Sigdal, Stavanger, Tysfjord, Vågå og Ålesund.

Les flere nyheter