Livredderne fra Utvika er sykmeldt

Nesten alle livredderne fra Utvika camping er fortsatt sykmeldt etter terrorangrepet 22. juli. Her fra minnegudstjenesten i Oslo domkirke 30 juli. (Foto: Scanpix).
Nesten alle livredderne fra Utvika camping er fortsatt sykmeldt etter terrorangrepet 22. juli. Her fra minnegudstjenesten i Oslo domkirke 30 juli. (Foto: Scanpix).

Nesten alle livredderne fra Utvika camping er fortsatt sykmeldt etter terrorangrepet 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokat Sjak R. Haaheim, som bistår i alt 20 klienter, 19 fra Utvika camping, samt en hyttebeboer på Storøya, forteller til Aftenposten at alle klientene hans får helsehjelp.

– Så å si alle er sykmeldt. De sliter med søvnløshet, angst, bekymringer og traumer. Noen av dem hjalp til fra bryggeområdet, andre plukket opp ungdommene fra båtene sine. De opplyser at prosjektiler traff vannet rett ved Utvika brygge og rundt båtene. Det er ingen tvil om at de var i livsfare, sier Haaheim.

Les også: En ny blodgiver i minuttet

Han har vært i kontakt med våpeneksperter i Forsvaret, og gjerningsmannens angrepsrifle hadde høyhastighetsammunisjon og en dødelig rekkevidde på 3.600 meter. Avstanden fra Utøya til Utvika camping er rundt 600 meter.

– De ønsker ikke heltestatus, men det er min oppgave å bistå dem med all den hjelp de nå trenger. De kunne valgt å trekke seg unna og vente på politiet, men valgte å gjøre sitt ytterste for å redde liv, sier Haaheim.

Oslo tingrett har fremdeles ikke gitt livredderne fra Utvika status som fornærmet i saken.

Les også: Lang helg for etterlatte og overlevende

– Jeg regner med at det kun er et tidsspørsmål før det skjer. Det er en tilleggsbelastning for mine klienter å måtte svare på spørsmål om de opplevde å bli direkte skutt på av gjerningsmannen. Det er finjuss, og det må være åpenbart at retten legger til grunn at Utvika-camperne var i stor livsfare mens de reddet andres liv, sier advokaten.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy