Perlescoringer da United knuste Arsenal

Ashley Young kunne juble for to praktmål i 8-2-seieren over Arsenal søndag. Foto: Darren Staples (Reuters/Scanpix)

To strålende frispark fra Wayne Rooney og to klasseavslutninger av Ashley Young var blant det Manchester United bød på i 8-2-slakten av Arsenal søndag.

Fakta engelsk fotball søndag:

Eliteserien (3 runde):

Manchester U. – Arsenal 8-2 (3-1). M: Danny Welbeck (22), Ashley Young (28, 90), Wayne Rooney (41, 64, str. 82), Nani (67), Park Ji-sung (70). A: Theo Walcott (45), Robin van Persie (74). T: 75.448. Rødt kort: Carl Jenkinson (76), Arsenal.

Newcastle – Fulham 2-1 (0-0). N: Leon Best (48, 66). F: Clint Dempsen (88). T: 42.684.

Brede Hangeland spilte hele kampen for Fulham.

Tottenham – Manchester C. 1-5 (0-2). T: Younes Kaboul (68). M: Edin Dzeko (34, 41, 55, 90), Sergio Agüero (60). T: 36.150.

West Bromwich – Stoke 0-1 (0-0). S: Ryan Shotton (89). T: 22.909.

Spilt lørdag:

Aston Villa – Wolverhampton 0-0. T: 30.776.

Blackburn – Everton 0-1 (0-0). E: Mikel Arteta (str. 90). T: 22.826.

Morten Gamst Pedersen spilte 35 minutter for Blackburn.

Chelsea – Norwich 3-1 (1-0). C: José Bosingwa (6), Frank Lampard (str. 82), Juan Mata (90). T: 41.765. Rødt kort: Johan Ruddy (81), Norwich.

Liverpool – Bolton 3-1 (1-0). L: Jordan Henderson (15), Martin Skrtel (52), Charlie Adam (53). B: Ivan Klasnic (90). T: 44.725.

Swansea – Sunderland 0-0. T: 19.000.

Wigan – Queens Park Rangers 2-0 (1-0). W: Franco Di Santo (41, 66). T: 17.225.

Mesterskapsserien (5. runde):

Nottingham – West Ham 1-4 (0-3). N: Robbie Findley (70). W: Luke Chambers (selvmål 21), Kevin Nolan (24), Carlton Cole (32), Winston Reid (77). T: 21.379.

John Carew var ubenyttet reserve for West Ham.

Watford – Birmingham 2-2 (0-1). W: Marvin Sordell (80), Martin Taylor (90). B: Adam Rooney (39), Chris Wood 888). T: 11.937.

Brighton – Peterborough 2-0 (1-0). B: Craig Noone (10), Ryan Harley (64). T: 19.656.

Crystal Palace – Blackpool 1-1 (0-1). C: Alex Baptiste (41). Bl: Glenn Murray (79). T: 14.776.

Jonathan Parr spilte hele kampen for Crystal Palace.

Derby – Burnley 1-2 (0-0). D: Theo Robinson (71). Bu: Charlie Austin (49, 74). T: 23.916.

Doncaster – Bristol C. 1-1 (0-1). D: James Hayter (68). Br: Albert Adomah (45). T: 7778.

Hull – Reading 1-0 (0-0). H: Robbie Brady (73). T: 17.295.

Ipswich – Leeds 2-1 (0-1). I: Jason Scotland (77), Keith Andrews (90). L: Ross McCormack (34). T: 19.758.

Leicester – Southampton 3-2 (3-1). Le: Darius Vassell (3), Richie Wellens (22). S: Dan Harding (28), Rickie Lambert (selvmål 45), David Connolly (53). T: 23.808.

Middlesbrough – Coventry 1-1 (1-0). M: Marvin Emnes (21). Co: Lukas Jutkiewicz (76). T: 17.432.

Millwall – Barnsley 0-0. T: 10.033.

Portsmouth – Cardiff 1-1 (0-0). P: Nwankwo Kanu (80). Ca: Andrew Taylor (71). T: 14.354.Erik Huseklepp spilte 61 minutter for Portsmouth.

Det er full krise i Arsenal etter ett fattig poeng på tre seriekamper, som også har gitt tre utvisninger, og det største tapet for regjerende ligamester United noensinne. Søndagens seksmålstap var av det fortjente slaget i en kamp der gjestene ble rundspilt i store deler av kampen og slet defensivt hele veien.

– Du føler deg ydmyket når du slipper inn åtte mål. Det var en forferdelig dag for oss. Det var en svak prestasjon, og vi kollapset fysisk i annen omgang, sa Arsenal-manager Arsène Wenger etter kampen.

Etter den elendige ligastarten har mange spekulert i om Wenger vil si opp jobben sin i løpet av de kommende ukene. Wenger selv benektet dette og fikk støtte av United-manager Alex Ferguson.

– Det er urettferdig å kritisere ham. Han har gjort en god jobb og har en bra filosofi. Men vi ble overrasket over at vi ikke fikk en vanskelig kamp mot Arsenal. Laget deres er svekket. Samtidig gjorde vi en god prestasjon, mente Ferguson.

Vakkert og effektivt

Etter en relativt rolig start på kampen var det formspissen Danny Welbeck som åpnet målkontoen for vertene i det 22. spilleminutt. Fire minutter senere fikk Arsenal straffespark etter at Jonny Evans klippet ned Theo Walcott på klønete vis. Men straffen fra Robin van Persie var løs, og Uniteds utskjelte 20-årige keeper David de Gea fikk økt selvtilliten da han slo ballen til corner.

Det svingte begge veier i den første omgangen, men United var klart mest effektive. Ashley Youngs scoring etter 28 minutter var en fryd for øyet. Vingen skrudde ballen elegant i lengste kryss fra kanten av 16-meteren. Stort dårligere var ikke Wayne Rooneys scoring fra 18 meter et knapt kvarter senere. Rødtrøyenes nummer 10 løftet ballen over muren og inn i nærmeste hjørne via hånden til Arsenal-keeper Wojciech Szczesny.

Kjappe scoringer

Arsenal fikk en redusering ved Walcott like før pause på et skudd de Gea burde ha tatt, men slapp inn mellom beina. Det hjalp uansett lite for gjestene, for United-toget startet opp igjen for alvor etter en times spill. 4-1 kom ved Rooney på et nytt frispark etter 64 minutter, mens Nani økte til 5-1 med en frekk chip like etter. Nye tre minutter senere spilte innbytter Park Ji-sung vegg med Young og banket ballen mellom beina på Johan Djourou og i mål fra kanten av 16-meteren.

Robin van Persie reduserte til 2-6 for Arsenal etter 74 minutter, men marerittkvelden var langt fra over for Arsène Wengers menn. Først fikk 19-årige Carl Jenkinson, som leverte en forferdelig kamp, sitt annet gule kort og måtte forlate banen etter å ha løpt ned Javier Hernández. Utvisningen var Arsenals tredje på tre kamper.

Rekordsifre

Etter 82 minutter laget Walcott straffe ved å felle Patrice Evra. Sikker som banken på straffe var Wayne Rooney, som kunne juble for hattrick og sitt 152. mål i United-trøya.

– Innsatsen i dag var utrolig. Vi fortjente resultatet. At Arsenal manglet noen spillere bør ikke ta noe fra oss, sa tremålsscoreren.

Et verdig punktum kom ved Ashley Young på overtid. Venstrekanten leverte nesten en tro kopi av 2-0-scoringen og fastsatte resultatet til 8-2. Før kampen hadde ikke United scoret åtte ganger siden 8-1-seieren over Nottingham i februar 1999. Da kom Ole Gunnar Solskjær inn som innbytter og puttet ballen i nettet fire ganger.

Statistikerne får mye å henge fingrene i etter søndagens kamp. Ifølge Arsenals nettsted må man tilbake til slutten av 1800-tallet for å finne den eneste gangen laget har sluppet inn åtte mål i en offisiell kamp. Det skjedde i 0-8-tapet for Loughborough Town. 2-8 for United er Arsenals styggeste tap i Premier League og det største i ligaen siden 1927. Forrige stortap for United var 1-6-kampen på Old Trafford i 2001.