Undersøkelse blant kommune-kandidatene:

Vil bruke kommunepenger til å utvikle landbruket

Mer støtte: Kommunepolitikere fra Frp til Sp vil satse kommunenes midler på landbruksutvikling og kjøpe inn lokal mat. Foto: Colourbox.com
Mer støtte: Kommunepolitikere fra Frp til Sp vil satse kommunenes midler på landbruksutvikling og kjøpe inn lokal mat. Foto: Colourbox.com

Kommunene må satse penger på å utvikle landbruksnæringen, og kjøpe inn lokal mat til sine tilstelninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det mener et overveldende flertall av partienes toppkandidater foran kommune- og fylkestingsvalget.

Selv blant Fremskrittspartiets listetopper mener ni prosent i stor grad, og 39 prosent til en viss grad, at kommunene bør satse penger på å utvikle landbruksnæringen.

Det går frem av en spørreundersøkelse utført av Landbrukets Utredningskontor på oppdrag av Norges Bondelag.

1.447 av i alt 2.884 listetopper har svart på ulike landbruksspørsmål.

Finn partiet ditt på ABC Nyheters valgomat

Inntekt ikke så farlig

Derimot synes ikke de samme Frp-politikerne at de som skal drive landbruket, bøndene, trenger inntektsutvikling på linje med andre.

68 prosent av Fremskrittspartiets listetopper syns det er uvesentlig at bøndene skal ha en inntektsutvikling på linje med andre.

Blant alle partiene ligger ikke uventet Senterpartiet på topp. Henholdsvis 40 og 49 prosent av deres kandidater mener at kommunene skal satse midler og innsats for å få fram næringen innen sine grenser.

Og 97 prosent av Senterpartiets toppfolk er «helt enige» i målet om at bøndene skal ha inntektsutvikling som resten av befolkningen.

Les også: - Regjeringen uten respekt for landbruket

Viktig med unntak av i Finnmark

85 prosent av partienes førstekandidater i landets kommuner mener at landbruk er en viktig næring for deres kommune.

Frp skiller seg ut ved at en fjerdedel av deres toppkandidater ikke ser landbruket som viktig. Men også blant dem mener så mange som 74 prosent at landbruk er av betydning i deres kommune.

Oppsiktsvekkende nok ser et parti som Ap større betydning i landbruket (88 prosent ja) enn SV, som kommer likt ut med Høyre på 84 prosent.

Mindre overraskende er det at Sp og KrF sine kandidater ser landbruket som viktigst. Blant deres folk sa 91 prosent ja til at landbruket er viktig for kommunen deres.

Se også: Ungdomspolitikerne testet valgomatene

Spriker om selvforsyning

Men hva så?

Når det kommer til spørsmål om hvor viktig det er at kommunen deres sørger for å opprettholde norsk selvforsyning av matvarer fra landbruket, er spriket stort.

Blant Frps listetopper ser bare 23 prosent det som viktig, mens Sp-erne på topp teller 85 prosent.

Mer støtte?

Støtten til landbruket kommer i hovedsak fra statskassen og i form av tollbeskyttelse som gjør at prisnivået kan holdes opp.

35 prosent av kommunekandidatene mener nivået på støtte til landbruket bør økes noe, 14 prosent vil ha en vesentlig økning mens 30 prosent er tilfreds med nivået per i dag.

85,2 prosent av listetoppene mener kommunene må bruke lokal mat ved kommunale innkjøp.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy