Kampene fortsetter i Libya

Opprørere tramper på bilder av Muammar Gaddafi i Tripoli. Foto: REUTERS / Anis Mili / SCANPIX
Opprørere tramper på bilder av Muammar Gaddafi i Tripoli. Foto: REUTERS / Anis Mili / SCANPIX

De libyske opprørerne sier de nå har kontroll over nesten hele landet. Men det var onsdag fortsatt harde kamper en rekke steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for opprørerne hevdet overfor TV-kanalen Al Jazeera at erobringen av Muammar Gaddafis hovedkvarter i Tripoli markerte slutten på regimet, og at 90–95 prosent av landets territorium var under deres kontroll.

Men kruttrøyken drev igjen over Bab al-Azizia onsdag etter at den enda en gang var mål for angrep fra regimetro styrker i nabolaget Abu Salim, som Gaddafis folk fortsatt hadde kontroll over.

Rundt flyplassen

Også rundt den internasjonale flyplassen var det intense kamper med håndvåpen og tungt artilleri onsdag kveld.

Mange lurer på om regimelojale styrker forsøker å rydde vei slik at Gaddafi selv kan komme seg unna, ifølge CNN. Opprørerne har heller ikke kontroll over veien fra byen til flyplassen.

På kysten meldes det at Gaddafi-tro styrker har omringet byen Zuwara som ligger på veien mellom Tripoli og Tunisia, og at en opprørsoffensiv mot Sirte er stanset av regjeringssoldater. I Tripoli har det vært kamper om et gårdsbruk der Gaddafis forsvarssjef hadde forskanset seg.

Borte vekk

Ingen vet hvor Gaddafi er blitt av etter at opprørerne nådde fram til Tripoli i helgen og erobret hovedkvarteret hans.

Noen lurer på om han reist til byer som i det lengste har holdt seg lojale mot ham, som hjembyen Sirte ved middelhavskysten eller Sahba i ørkenen i sør, hvor han kunne rømme ut av landet til Algerie eller Tsjad.

Andre spekulerer på om han er i det omfattende nettverket av bunkere og tunneler som befinner seg under Tripoli og som kan strekke seg til andre byer.

USA mener bestemt at han er i Libya og kanskje heller ikke har forlatt Tripoli. Men både Nicaragua og Burkina Faso har tilbudt ham asyl om han vil. Venezuela og Sør-Afrika er også aktuelle tilfluktssteder for diktatoren.

Dusør

Det libyske overgangsrådet utlover amnesti til den som tar Gaddafi, død eller levende, og en anonym forretningsmann i Benghazi har satt en pris på Gaddafis hode på 1,6 millioner dollar.

Gaddafi selv varslet i et radiointervju natt til onsdag at han ikke hadde planer om å gi seg og at han ville kjempe for å seire over NATO eller bli martyr.

Uttalelsen gjorde det klart at kampen ikke er over, og at det ennå kan bli blodig strid i byens gater og andre byer.

Journalister fri

I en rekke redaksjoner verden over var det lettelse da 35 journalister som var blitt holdt tilbake på Rixos hotell av Gaddafi-tro soldater, onsdag slapp fri.

Journalistene ble hentet av Røde Kors etter at arabisktalende blant dem overbeviste vaktene om at kampen var tapt og at opprørerne hadde kontroll over Tripoli.

På den annen side ble fire italienske journalister kidnappet av regjeringsstyrker i byen Zawiya mens de var på vei til Tripoli.

Frigi penger

I FN er USA, Frankrike, Storbritannia og Sveits blant landene som nå jobber for å få opphevet en FN-resolusjon om økonomiske sanksjoner mot Libya.

USA ba om et ekstraordinært møte i FNs sikkerhetsråd onsdag for å tvinge gjennom lettelser i sanksjonsregimet, noe Sør-Afrika som eneste land er imot.

Dersom sanksjonene blir opphevet, kan 1,5 milliarder dollar av Gaddafi-regimets formue i utlandet som har vært frosset siden opprøret startet, bli frigitt og gitt til Det nasjonale overgangsrådet (NTC).

I Doha har NTC bedt kontaktgruppen for Libya frigi 5 milliarder dollar i umiddelbar støtte fra den libyske statens penger for å betale lønninger, rydde miner og få skoler og sykehus opp å gå igjen.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy