65 av 69 Utøya-ofre døde på Utøya

Pårørende og overlevende etter massakeren på Utøya, der Anders Behring Breivik skjøt og drepte 69 mennesker, var lørdag tilbake på øya for å se åstedet. De fleste av de drepte var ungdommer som deltok på AUF sommerleir på øya. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
Pårørende og overlevende etter massakeren på Utøya, der Anders Behring Breivik skjøt og drepte 69 mennesker, var lørdag tilbake på øya for å se åstedet. De fleste av de drepte var ungdommer som deltok på AUF sommerleir på øya. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

65 av de 69 ofrene i massakren på AUFs sommerleir ble funnet på Utøya, opplyser Helsedirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To døde på ferjekaia på fastlandssiden, én druknet og én ble erklært død på Ullevål sykehus i Oslo, opplyser direktør Bjørn-Inge Larsen i Helsedirektoratet til Aftenposten.

Informasjonen har han fått fra Helse Sør-Øst.

Alle de andre som svømte i land eller ble fraktet dit i båter, overlevde massakren.

Seks overlevende etter de to terrorangrepene får fortsatt behandling ved Oslo universitetssykehus. To av dem ble skutt på Utøya, mens fire ble rammet av bomben i Regjeringskvartalet. Alle disse er alvorlig skadd, skriver avisa.

Flere pasienter er de siste ukene sendt videre til lokalsykehus for rehabilitering.

Sammenstiller logger

Helsedirektoratet er nå i gang med evalueringen av redningsarbeidet. Det innebærer blant annet at loggene fra alle aktørene blir sammenstilt.

Ifølge helsedirektør Larsen opererer aktørene med noe ulike tidspunkter for de forskjellige episodene.

Ifølge loggen til helseforetaket Vestre Viken, der blant annet sykehusene Asker og Bærum, Buskerud i Drammen og Ringerike i Hønefoss hører innunder, fikk AMK-sentralen den første meldingen om skuddene på Utøya klokka 17.24.

Klokka 17.33 var første ambulanse på plass. Klokka 17.55 ble kaia klarert av politiet, og tre ambulanser dro til kaiområdet. Klokka 18.05 ble ambulansene trukket tilbake fordi det ble oppfattet som om det ble løsnet skudd mot ferjeleiet. Gjerningsmannen ble pågrepet klokka 18.27 og først klokka 18.50 ble kaia klarert igjen.

Fikk gå i land 19.35

Larsen forteller at helsepersonell på ett tidspunkt aksjonerte på Utøya uten at øya var fullstendig sikret. Beredskapstroppen var fortsatt på øya, men gjerningsmannen var pågrepet.

Først klokka 19.35, over en time etter pågripelsen, ble det bestemt at en gruppe på ni leger og annet helsepersonell fra Vestre Viken, Oslo universitetssykehus og luftambulansen skulle gå i land på øya og behandle de alvorlig sårede som beredskapstroppen hadde fraktet til brygga på Utøya, sier Larsen.

Ifølge Aftenposten har flere av campingturistene og de fastboende som bidro med hjelpearbeidet, uttrykt forundring over at det tok lang tid før helsepersonell kom til. Flere sier de opplevde at de måtte arbeide alene med ofrene.

Bjørn-Inge Larsen vil ikke kritisere helsepersonellet for å ha fulgt politiets instrukser og helsetjenestens egne prosedyrer.

– Det er de politifaglige vurderingene som bestemmer om et sted er sikkert for helsetjenesten slik at ambulansepersonell og andre kan gjøre jobben sin, sier Larsen.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden