Det blir færre stjerner

Det blir stadig mindre tilgang på gass for dannelsen av nye stjerner. Her fra en av de største observerte områdene for stjernefødsel i vår galakse, stjernetåken Carina. Foto: Nasa.
Det blir stadig mindre tilgang på gass for dannelsen av nye stjerner. Her fra en av de største observerte områdene for stjernefødsel i vår galakse, stjernetåken Carina. Foto: Nasa.

Galaksene får stadig mindre tilgang til gass for å danne stjerner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australske forskere har stirret flere milliarder år tilbake i tiden med kraftige radioteleskop. Mandag advarer de om at universets lys, stjernene, bokstavelig talt er i ferd med å gå tom for gass, melder AFP.


Robert Braun, sjef for astronomi ved den australske regjeringens vitenskapsbyrå CSIRO, uttaler at omkring en tredjedel av den molekylære gassen som er en forutsetning for dannelsen av nye stjerner har blitt brukt opp, og at himmelen sakte blir mørkere. Brauns forskergruppe kartla lystettheten i galakser omkring fem milliarder lysår fra jorden, og sammenlignet dem med dagens «lokale univers» for å se hvor mye gass de inneholder og hastigheten nye stjerner ble dannet med.

- Vi har sett en reduksjon i antall stjerner som dannes med mer enn en faktor på ti, trolig nærmere 20 eller til og med 30, sier Braun om forskningsresultatene, som snart skal offentliggjøres i tidsskriftet Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

- Det viser seg at disse galaksene faktisk hadde ti ganger mer gass til dannelsen av stjerner enn de har i dag. Det er rett og slett mindre gass som samles til dannelsen av nye stjerner, sier han til AFP.

Les også: - Kan se de første stjernene

Mørk energi

Bakgrunnen for reduksjonen i antall stjerner er et skifte i universets dominerende krefter for omkring åtte milliarder år siden, da «mørk energi» ble sterkere enn tyngdekraften. Bakgrunnen for dette skiftet er fremdeles et mysterium.

Den mørke energien er i bunn og grunn det motsatte av gravitasjon. Den frastøtende kraften har gjort at universet har utvidet seg eksponensielt de siste milliarder årene. Dermed har galakser blitt skjøvet lengre fra det «intergalaktiske sentrum» der de kan bli forsynt med ny gass.

- Gravitasjonen trekker til seg, men den mørke energien later til å være en frastøtende kraft som gjør at ting flyr fra hverandre i en stadig større hastighet, sier Braun til AFP.

- Gassen som en gang var innen rekkevidde kan ikke lenger trekkes inn, og dermed reduseres dannelsen av stjerner raskt og vil fortsette å avta i fremtiden.

Se også: Se stjernene bevege seg

Mot mørke netter

Gassforsyningene til stjernedannelse i en typisk galakse varer bare 1-2 milliarder år. Det voksende mørket er så gradvis at Braun sier det vil være umulig å merke i løpet av et menneskes levetid. Men om noen skulle ha levd i en milliard år ville de se en «dramatisk endring» på himmelen. Om ikke utvidelsen av universet snus, og sannsynligheten for dette er et stort vitenskapelig mysterium, vil Jordens innbyggere sakte, men sikker, gå mot netter i mørke, legger han til.

Kartleggingen av gassen ble påbegynt av den franske astronomen Francoise Combes for noen år tilbake ved Institut de Radioastronomie Millimetrique (IRAM), og Braun sier Combes, nå ved Observatoire de Paris, bidro til studien.

Les flere nyheter


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden