Meny

- Følelser forstyrrer arbeidet

Rettsmedisineren Inge Morild har deltatt i identifiseringsarbeidet etter Utøya-massakren. - Vi har lang erfaring med å koble ut følelsene, sier den erfarne obdusenten. Foto: Line Andreassen Silseth/ Studvest

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Identifiseringsarbeidet etter Utøya er det verste jeg har opplevd, sier rettsmedisineren Inge Morild som har deltatt i identifiseringsarbeidet etter tragedien.

Rettsmedisiner Inge Morild har vært sentral i det tunge identifiseringsarbeidet etter Utøya-massakren 22. juli.

Morild jobber til vanlig ved Gades institutt i Bergen. Han var også med på det tunge identifiseringsarbeidet etter tsunamien i Thailand i 2004, og er med i den nasjonale ID-gruppen til Kripos som kalles inn til større ulykker for å obdusere og identifisere de  omkomne. 

Identifiseringsarbeidet etter Utøya er det verste jeg har opplevd, sier Morild i dag til «På høyden», avisa til Universitetet i Bergen.

- Følelser forsinker

Massedrapene på Utøya i sommer skiller seg ut for ham.

Les også: - Han var ikke uberørt, men viste ingen form for anger

Morild sier likevel at ID-gruppen ikke har behov for terapi for å bearbeide inntrykkene i etterkant.

- Vi har lang erfaring med å koble ut følelsene og konsentrere oss om jobben, sier Morild.

– Følelser forstyrrer arbeidet og forsinker kartleggingen, sier den erfarne rettsmedisineren.

- Utøya spesielt

Selv var han hjemme da tragedien rammet på Utøya og i regjeringskvartalet. Han skjønte at kollegene i Oslo trengte bistand og reiste til Rikshospitalet for å delta i arbeidet.

– Hver ulykke og katastrofe skiller seg ut på sin måte. Men det store antallet døde og at det så å si bare var ungdommer som var drept, gjorde Utøya til noe helt spesielt. Det er nesten ikke til å fatte.

Les også: Viste hvordan han drepte

 – Vi går ofte ut om kvelden og spiser middag sammen som kolleger. Men vi snakker ikke noe særlig om arbeidet utenom det rent faglige. I dette tilfellet var det brukt helt uvanlig ammunisjon som laget uvanlige skader. Dette ble diskutert hyppig, sier Morild.

Les flere nyheter her

Populært