London gjenskapes i India

Den nyvalgte ministeren i Vest-Bengal, Mamata Banerjee, har lovet å forvandle Kolkata. Foto: REUTERS
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokale myndigheter vil forvandle Kolkata til en London-kopi, og bygge et pariserhjul etter modell av London Eye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kolkata

• Kolkata (tidligere kalt Calcutta) er hovedstaden i den indiske delstaten Vest-Bengal.

• Byen endret offisielt navn til Kolkata i 2001, men den britiske varianten Calcutta blir fremdeles brukt rundt omkring i verden.

• Da handelsfolk fra British East India Company «grunnla» byen i 1690 var det blant de tre landsbyene Sutanuti, Kalikata og Gobindapur.

• Calcutta ble utnevnt til hovedstad for Britisk India i 1772.

• Byen undergikk høy vekst i industrien fra 1850-årene.

• Sammensmeltingen av britisk og indisk kultur betød at det vokste frem en ny klasse av indiske byboere — Asias første middelklasse — hvis medlemmer ofte var forretningsmenn, leste aviser, var anglofile og typisk tilhørte en av de øverste kaster i det hinduistiske samfunnet.

• Senere ble Calcutta sentrum for indisk selvstyrekamp, og i 1911 flyttet britene hovedstaden til New Delhi.

• Calcutta har vært en sterk base for indisk kommunisme, da Vest-Bengal var ledet av det indiske kommunistpartiet i mer enn 30 år. De mistet makten våren 2011

• Økonomien stagnerte på 1960 og 70-tallet.

• Byens økonomi begynte i 1990-årene igjen å utvikle seg etter liberaliseringen av den indiske økonomien. Siden 2000 har it-industrien også vært med på å øke veksten.

Kilde: Wikipedia

Lokale myndigheter i Kolkata, som i sin tid var hovedstad i Britisk India, sparket tirsdag i gang sine planer om å forvandle den fattige og nedslitte byen til et «andre London».

De vil blant annet bygge en etterligning av pariserhjulet London Eye.

«Kolkata Eye»

- Et «Kolkata Eye» inspirert av London Eye skal bygges slik at besøkende kan få utsikt over byen og elva, forteller Kolkatas ordfører Sovan Chatterjee til AFP.

Den nyvalgte ministeren i Vest-Bengal, Mamata Banerjee, avga under valgkampen et løfte om å forvandle den fattige metropolen til en by i verdensklasse.

Tirsdag holdt myndighetene en offisiell lanseringsseremoni for prosjektet.

Da Banerjee vant valget i mai, tok hun makten fra verdens lengstsittende kommunistiske regjering.

Den planlagte ansiktsløftningen markerer den første store byfornyelsen i staten Vest-Bengal som den nye ministeren står bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rik arkitektonisk arv

Den travle storbyen, som har 15 millioner innbyggere, skiftet navn i 2001 fra Calcutta til Kolkata.

Før byen ble hovedstad i Britisk India, besto den av en klynge landsbyer på den østlige bredden av elven Hoogly. Det er hovedsakelig i denne østlige bydelen opprustningen skal gjennomføres.

Mot slutten av 1800-tallet hadde Kolkata blitt en av verdens rikeste byer, noe som førte til en byggeboom som etterlot en rik arkitektonisk arv.

Mange deler av byen, spesielt Maidan som er inspirert av Hyde Park og sentrum hvor de store administrative bygningene ligger, ligner den britiske hovedstaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minnesmerket over dronning Victoria er fortsatt en turistattraksjon og byens midtpunkt.

Men etter tiår med mangel på investeringer og vanskjøtting, er mange av bygningsveggene skadet. Byens storhet har lenge falmet i det lokale klimaet med varme, fuktighet og kraftig regnvær.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bannlyser reklametavler

Rader av forfalne lagerbygninger, de fleste bygget i kolonitiden, ligger langs elvebredden.

- Vi har planer om å forvandle elvebredden til en sone for kulturell arv. Det vil bli anlagt stier, steder for meditasjon, spisesteder, parker og et kunstgalleri og museum på den 12 kilometer lange strekningen, sier ordføreren.

Fortauene skal være laget av fiskebensmønstret murstein lik den som brukes langs Londons Themsen og lyktestolpene på fortauene vil bli erstattet med en variant som ligner de som eksisterte under kolonitiden.

Myndighetene har også bannlyst reklametavler på bevaringsverdige bygninger for å gjenopprette en kolonial stil i byens sentrum.

De tar sikte på å fullføre arbeidet innen januar 2013.

Les flere nyheter


Vis større kart