Hevder han var alene

Dette bildet tatt fra et helikopter over Utøya fredag viser det politiet mener er den nå terrorsiktede Anders Behring Breivik idet han forlater odden på Utøya med senket våpen. Rundt ham ligger det flere lik.
Foto: Marius Arnesen / Scanpix
Dette bildet tatt fra et helikopter over Utøya fredag viser det politiet mener er den nå terrorsiktede Anders Behring Breivik idet han forlater odden på Utøya med senket våpen. Rundt ham ligger det flere lik. Foto: Marius Arnesen / Scanpix

Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) har i avhør forklart at han opererte alene, opplyser politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet har tidligere åpnet for at det kan ha vært mer enn en gjerningsmann. I avhør lørdag skal Breivik ha sagt at han opererte på egen hånd.

– Han sier han har vært alene. Vi skal nå få dette verifisert, sa fungerende politimester Sveinung Sponheim på en pressekonferanse på Politihuset i Oslo søndag formiddag.

Les også: Terrorsiktet erkjenner massedrap og bilbombe

Ønsker ikke lukket fengslingsmøte

– Han blir fremstilt for varetektsfengsling mandag. Han ønsker å møte og avgi forklaring. Det er for tidlig å si om det blir begjært lukkede dører. Men han ønsker ikke det, sier Lippestad til NRK.

Politiet opplyste også på en pressekonferanse søndag formiddag at Behring Breivik ønsker å være til stede under fengslingsmøtet mandag. Politiet har foretatt formelt avhør av Behring Breivik, men det var søndag formiddag usikkert om det blir foretatt flere avhør før fengslingsmøtet mandag.

– Avhørene fortsetter, men ikke akkurat nå. Det blir en vurdering mellom forsvarer, siktet og politi om det skal foretas flere avhør innen rettsmøtet, sa fungerende politimester Sveinung Sponheim på pressekonferansen.

- Vanskeligere å oppdage

I sitt omfangsrike manifest som ble lagt ut på internett fredag, beskriver Breivik hvordan han i mange år har forberedt aksjonen som skulle ta minst 92 liv. Han var konstant urolig for å bli avslørt samtidig som han tok alle forholdsregler for å unngå å bli oppdaget.

Utfyllende beskriver han fordelen med å være alene når en skal planlegge en aksjon. Han skriver at sannsynligheten er svært lav for å bli oppdaget når en operer alene og ikke er står på overvåkingslisten til politiet. En person som står alene sender ikke e-post, ringer ikke eller har annen form for elektronisk kommunikasjon.

– Det gamle ordtaket «Skal du ha noe gjort, gjør det selv» er relevant her, skriver han bare et par timer før bomben i Oslo utløses.

Samtidig peker han på faren ved å isolere seg for mye:

– Faren med å isolere seg og bli for asosial kan føre til at du mister dem rundt som er glade i deg. Og hvorfor skulle du da gi dem rundt deg den ultimate kjærlighetsgaven dersom alle hater deg, spør han i teksten.

Se videoen: Her er terror-videoen

Tok steroider

I det over 1.500 sider lange manifestet Breivik har skrevet om sitt liv som «tempelridder» forteller 32-åringen i detalj om sin bruk av anabole steroider i ukene og månedene før terrorangrepet.

Han forteller blant annet at vekta har økt fra 86 til 93 kilo etter seks uker på steroider. «Jeg har aldri vært fysisk sterkere enn jeg er i dag», skryter han

I tillegg til de anabole steroidene skriver han at han bruker en sentralstimulerende blanding av efedrin og koffein blandet med aspirin – for å øke utholdenheten.

Den 2. juli skriver han at er bekymret for at han har gått for lenge på steroider. «Jeg er nå på min niende uke, ikke sunt i det hele tatt, og jeg er bekymret for leververdiene mine».

Samme dag forteller han også at han har nok steroider i 20 dager til. I neste setning skriver han at han tok med moren ut på middag og at han deretter drakk kaffe med en kamerat.

3. juli er han bekymret for at redusert inntak av testosteron den siste tiden fører til økt aggressivitet.

Les også: Fryktens døgn

Personvernpolicy