Tørken på Afrikas Horn

Norge bidrar med 30 millioner ekstra

I enkelte områder i Somalia står hvert tiende barn i fare for å sulte i hjel. Utenriksminister Jonas Gahr Støre er bekymret for hvordan tørken på Afrikas Horn vil utvikle seg. Foto: REUTERS/Feisal Omar og Vegard Grøtt / Scanpix
I enkelte områder i Somalia står hvert tiende barn i fare for å sulte i hjel. Utenriksminister Jonas Gahr Støre er bekymret for hvordan tørken på Afrikas Horn vil utvikle seg. Foto: REUTERS/Feisal Omar og Vegard Grøtt / Scanpix

- Krisen vil bli verre enn antatt, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om tørken i Øst-Afrika

* Tørken som det siste året har rammet Afrikas Horn, er i mange områder den verste siden årene 1950 og 1951.

* Nedbøren har vært under 30 prosent av gjennomsnittet for årene 1995 til 2010.

* Onsdag erklærte FN at to områder i det sørlige Somalia er rammet av hungersnød. Det vil si at det i snitt dør fire barn per 10.000 per dag, mens 30 prosent av befolkningen er akutt underernærte.

* Totalt står 11,3 millioner mennesker i fare for å rammes av sult. 3,7 millioner i Kenya, 3,2 millioner i Etiopia, 3,7 millioner i Somalia, 600.000 i Uganda og 120.000 i Djibouti. Det finnes ingen tilgjengelige tall for Eritrea.

* I Somalia er situasjonen ytterligere forverret av den pågående og brutale borgerkrigen i landet.

* Tørkekatastrofen er nå FNs matvareprograms (WFP) høyeste prioritering.

(Kilde: FAO, WFP) (©NTB)

10 millioner mennesker lever nå på sultegrensen på Afrikas Horn. FN har definert enkelte områder som hungersnødrammede, og bedt om at verdenssamfunnet intensiverer sin innsats for å hjelpe. Norge svarer i dag med 30 millioner kroner ekstra.

Les også: - Må gjøre mer

- Verre enn antatt

Ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre vil omfanget av krisen bli verre enn først antatt.

Les også: UNICEF: Tørken på Afrikas Horn vil bli enda verre

- Vi har derfor besluttet å øke det norske bidraget med 30 millioner til totalt 263 millioner kroner. Vi skal bidra, men hele verdenssamfunnet må nå respondere raskt for å unngå at denne krisen utvikler seg til å bli enda verre, uttaler ministeren i en pressemelding.

Les også: - 2, 2 millioner barn kan dø

Norge bidro tidlig i år med omlag 200 millioner kroner til humanitære aktører på Afrikas Horn, inkludert FNs nødhjelpsfond. For rundt en måned siden ble det gitt 30 millioner ekstra.

- Komplisert hjelpearbeid

Situasjonen er særdeles dramatisk i det sørlige Somalia, og tusenvis flykter hver dag til flyktningleirer i nabolandene og til hovedstaden Mogadishu. Den væpnede konflikten i Somalia gjør situasjonen for somalierne ekstra vanskelig.

- Vi er i løpende kontakt med myndighetene i de berørte landene, samtidig gjør konflikten i Somalia hjelpearbeidet der komplisert, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Les også: Flest asylsøkere fra sultrammede land

Den største andelen av det nye bidraget vil gå til FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) og deres arbeid for beskyttelse av flyktninger.

Les flere nyheter


Personvernpolicy