Tidligere CIA-topp anmeldt for drap i Pakistan

Advokat Mirza Shahzad Akbar har på vegne av familien til drepte i droneangrep levert en anmeldelse og et ønske om at det utstedes en internasjonal arrestordre på John A. Rizzo, en CIA-tjenestemann, for drap på sivile. Foto: AP Photo/Anjum Naveed
Advokat Mirza Shahzad Akbar har på vegne av familien til drepte i droneangrep levert en anmeldelse og et ønske om at det utstedes en internasjonal arrestordre på John A. Rizzo, en CIA-tjenestemann, for drap på sivile. Foto: AP Photo/Anjum Naveed

Etterlatte etter sivile ofre for amerikanske droneangrep i Pakistan har anmeldt den tidligere CIA-toppen John A. Rizzo for drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokater i Storbritannia og Pakistan krever nå på vegne av de etterlatte at USA pågriper Rizzo, som godkjente droneangrepene.

– Vi har levert en anmeldelse og et ønske om at det utstedes en internasjonal arrestordre på John A. Rizzo, en CIA-tjenestemann, for drap på sivile, sier Mirza Shahzad Akbar.

Han representerer en pakistansk familie som har mistet slektninger i et såkalt droneangrep, bombeangrep utført av førerløse fly.

Arrestordre

I anmeldelsen oppfordres Interpol og USAs myndigheter til å utstede en arrestordre på Rizzo, som jobbet i den amerikanske etterretningsorganisasjonen fram til i fjor.

Anklagene mot den tidligere jussdirektøren går ut på at han siden 2004 hver måned godkjente lister over personer som skulle likvideres med amerikanske droner i Pakistan.

Rizzo har tidligere innrømmet å ha godkjent lister over mål for angrepene, som ble utført med Predator-droner og var rettet mot Taliban og al-Qaida i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan.

– Det er i bunn og grunn en dødsliste. Predatoren er det valgte våpenet, men det kan også være noen som setter en kule i hodet ditt, sa Rizzo i et intervju med magasinet Newsweek i februar i år, ifølge Al Jazeera.

– Forbrytelse

– Det er helt åpenbart at det har skjedd forbrytelser her, sier Clive Stafford Smith, en britisk menneskerettighetsadvokat som leder en internasjonal kampanje for å få Rizzo arrestert.

Ifølge den amerikanske tankesmia New America Foundation er 2.500 personer drept i amerikanske droneangrep i Pakistan siden 2004.

– Selvforsvar

Amerikanske myndigheter hevder på sin side at hvert angrep er berettiget med solid rettslig grunnlag.

I 2010 fikk CIA utvidede fullmakter fra president Barack Obama til å trappe opp bruken av droner i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan, som en del av å forsvare amerikanske soldater i Afghanistan mot angrep.

Britiske og pakistanske advokater bestrider dette og sier angrepene ikke er rettslig hjemlet ettersom de finner sted i et området som ligger utenfor kampsonen i Afghanistan.

Les flere nyheter

Personvernpolicy