ESA-avgjørelse:Krever frislipp av trygd til utlendinger

Skal ha arbeidsløshetstrygd med én gang: Utenlandske arbeidstakere. Foto: Colourbox.
Skal ha arbeidsløshetstrygd med én gang: Utenlandske arbeidstakere. Foto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har ikke lov å nekte utlendinger som kun har jobbet her kort tid, arbeidsløshetstrygd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge og Island må endre sine lover om utbetaling av arbeidsledighetstrygd til utenlandske arbeidere som kun har arbeidet kort tid i de respektive landene.

Norge kan ikke som nå, kreve at en borger fra et EU-land må jobbe åtte av de siste 12 ukene her, for å få trygd.

Det er konklusjonen i to grunngitte uttalelser som EFTAs overvåkingsorgan ESA har sendt Norge og Island.

Dermed griper ESA inn i diskusjonen om faren for trygdemisbruk i Norge fra utlendinger, opp mot viktige sosiale rettigheter.

- Tida spiller ingen rolle

- Mener ESA dermed at en utlending etter å ha jobbet én dag i Norge, skal ha rett til arbeidsløshetstrygd?

- Utenlandske arbeidstakere skal følge de nasjonale reglene. Men da skal den perioden arbeidstakeren har opparbeidet seg rettigheter i forrige land, regnes med, sier informasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i ESA til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Saken er at vedkommende mister retten til arbeidsløshetstrygden i sitt forrige land, idet han eller hun tar seg jobb i Norge, legger han til.

- Poenget er en beskyttelse av arbeidstakeren, sier han om vedtaket som ble fattet i går.

- Brudd på EØS-avtalen

Ifølge en melding fra ESA gjør EØS-avtalen det klart at man ikke kan sette krav til hvor lenge en person har hatt arbeid i Norge eller Island for å regne med de oppsparte rettighetene personen har med seg fra andre EØS-land.

Likevel krever norsk lov at en utenlandsk arbeider må ha jobbet fulltid i åtte av de siste tolv ukene før han eller hun blir arbeidsledig, for at EØS-rettighetene skal regnes med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konsekvensen av reglene vil være at en utlending som blir arbeidsledig mot sin vilje i løpet av denne perioden, ikke vil kunne motta noen arbeidsledighetstrygd fra noen EØS-stat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svindel-faren ikke nok

Både Island og Norge har hevdet at reglene er ment å hindre trygdesvindel. Men ifølge EØS-retten, kan slik svindelmistanke bare bli håndtert på en sak-til-sak-basis, skriver ESA i en pressemelding.

I tillegg krever norsk lov at den økonomiske aktiviteten må ha startet innen tolv uker etter ankomst til landet for at man skal regne med forsikringsperioder eller arbeid i andre EØS-stater.

En slik regel finnes imidlertid ikke på nasjonalt nivå, hvis en arbeidsperiode blir avbrutt. Tolvukersregelen er dermed diskriminerende for arbeidstakere fra andre EØS-land.

Siste varsko før domstolen

Hensikten med grunngitte uttalelser fra ESA er å gi medlemsstatene en siste sjanse til å rette opp sitt regelverk før ESA beslutter om saken skal bringes inn for EFTA-domstolen. Norge og Island har to måneder på seg fra i dag for å gjøre de nødvendige endringene.

Les flere nyheter her