Varsler flyplass-kaos i Storbritannia

Det kan bli lange køer på flyplasser i Storbritannia i morgen, som følge av streik blant grensekontrollørene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Det kan bli lange køer på flyplasser i Storbritannia i morgen, som følge av streik blant grensekontrollørene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Store forsinkelser ventes å ramme reisende inn til Storbritannia torsdag. Heathrow er en av flyplassene som vil merke det hardest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reisende til Storbritannia kan vente seg store forsinkelser torsdag. Den ledende flyplassoperatøren BAA advarer nå om at det kan bli lange ventetider i passkontrollen som følge av streik.

UK Border Agency (UKBA), som har ansvaret for grensekontrollen inn til Storbritannia, tar ut personell i en 24 timers streik fra onsdag kveld klokken seks til midnatt torsdag. Det er forventet at 500.000 mennesker kan bli rammet av streiken.

UKBA oppfordrer passasjerer om å velge en alternativ dag å fly på, dersom de har mulighet til det.

Rammer flybytter

Streiken vil kun ramme passasjerer som kommer utenfra og skal inn i landet, mens sjekk av utreisende vil gå som normalt.

Passasjerer som skal bytte fly i Storbritannia forventes å få problemer, spesielt de som kommer fra land utenfor EU.

Ifølge Daily Mail kan det hele utvikle seg til kaotiske tilstander.

– Det vil helt sikkert bli køer ved passkontrollene, ingen tvil om det, sier en talsperson for BAA til Daily Mail.

De som mister flyvninger som følge av forsinkelsene, har ingen rettigheter da det er utenfor flyselskapenes kontroll, ifølge en talsmann de sivile luftfartsmyndighetene.

– Regn med kø

Norwegian opplyser at deres flygninger vil gå som normalt, men at passasjerene må regne med lengre køer.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS venter ikke store konsekvenser for sine reisende.

– Jeg har akkurat snakket med en av våre representanter i London, som sa at våre passasjerer sannsynligvis ikke vil bli rammet, sier han til ABC Nyheter.

Johansen mener det kan tyde på at tollkontroll ikke vil bli prioritert i morgen.

– Sikkerhetsrisiko

Fagforeningsleder Mark Serwotka advarer til Daily Mail om at der er en «teoretisk sikkerhetsrisiko» som resultat av streiken.

– Vi forventer langre køer og at kontroller som ellers ville blitt gjort, ikke blir utført. Det er en teoretisk sikkerhetsrisiko med tanke på smugling og svekket grensesikkerhet.

Han sier forsinkelsene vil være spesielt ille på Dover og Heatrow, hvor andelen fagforeningsorganiserte er stor.

Grensekontrollørene er del av de rundt 600.000 offentlig ansatte som tas ut i en nasjonal streik i protest mot pensjonsreformer.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy