Jurymedlem dømt til fengsel etter Facebook-misbruk

Joanna Fraill (t.h) ble dømt til åtte måneder i fengsel, mens Jamie Sewart fikk betinget straff. Foto: Scanpix
Joanna Fraill (t.h) ble dømt til åtte måneder i fengsel, mens Jamie Sewart fikk betinget straff. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et britisk jurymedlem er dømt til fengsel i åtte måneder etter å ha kontaktet en tiltalt i en narkotikasak via Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Joanna Fraill (40) ble torsdag dømt for forakt for retten, etter at hun på en høring tidligere denne uken sa seg skyldig etter tiltalen.

Dommen er historisk, ettersom det er første gang at noen har blitt straffet for forakt for retten på grunn av kontakt over internett, ifølge påtaleadvokat Edward Garnier.

Via Facebook kontaktet Fraill Jamie Sewart (34), som hadde blitt frifunnet i en narkotikasak. På dette tidspunktet var fremdeles andre personer tiltalt i saken. Via Facebook-chatten skal Fraill ha avslørt svært sensitive opplysninger om juryens diskusjoner.

Søkte opp kjæresten

Da dette ble kjent for dommeren ble juryen oppløst, slik at saken kollapset, skriver BBC. Fraill skal også ha innrømmet å ha gjort internettsøk på Sewarts kjæreste mens juryen fremdeles behandlet saken.

- Hennes kontakt med den frikjente tiltalte, samt hennes gjentatte søk på internett utgjorde åpenbare brudd på pålegget gitt av dommeren for en forsvarlig gjennomføring av rettssaken, sa dommeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tiltalte som ble kontaktet, Jamie Sewart, ble også funnet skyldig i forakt for retten og fikk en betinget dom på to måneder. Det betyr at hun slipper fengsel dersom hun ikke begår ny kriminalitet.

Ba henne slette meldingene

Ifølge The Daily Mail utvekslet de to kvinnene 50 meldinger på Facebook i løpet av en halvtimes tid. Sewart skal blant annet ha spurt Fraill hva som skjedde med de andre tiltalte. Jurymedlemmet skal da ha gitt utrykk for at det gikk mot frifinnelse også for de andre.

Fraill skal ha oppfordret Sewart til å ikke å nevne meldingene de utvekslet på Facebook. Sewart sa i vitneboksen at hun ikke var sikker på at hun snakket med et jurymedlem da hun mottok meldingene og nektet forakt for retten.

Morgenen etter at hun hadde samtalen med Fraill, rapporterte hun det til sin advokat, som informerte retten.

Les flere nyheter her