Hva skjer med sola?

Sola har oppført seg snodig de siste årene. Etter en relativt kraftig solsyklus rundt år 2002, gikk sola inn i en rolig periode i 2007. Foto: NASA.
Sola har oppført seg snodig de siste årene. Etter en relativt kraftig solsyklus rundt år 2002, gikk sola inn i en rolig periode i 2007. Foto: NASA.
Artikkelen fortsetter under annonsen

100 år siden sist sola var like rolig som nå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sola har oppført seg snodig de siste årene. Etter en relativt kraftig solsyklus rundt år 2002, gikk sola inn i en rolig periode i 2007. I 2009 forventet forskerne at aktivitetene på sola skulle ta seg opp etter ekstremt lav solaktivitet året før. Men spådommen slo ikke til.

Sola har forholdt seg uvanlig rolig i hele 2008, 2009 og deler av 2010. Både solas mangetfelt og mengden partikler har vært lavere enn på lenge.

Les også: Se hele sola i 3D

På en konferanse i New Mexico tirsdag la forskere frem tre uavhengige undersøkelser som alle indikerer at sola er i ferd med å bli roligere.

Intensiteten i solflekker ser ut til å bli svakere og svakere. Neste solsyklus, som er ventet å nå sitt maksimum rundt år 2022, kan være så svak at det ikke lenger vil dannes solflekker, skriver National Geographic.

– Dersom Sola blir roligere er det godt nytt for alle som påvirkes av romvær, forklarer romforsker Pål Brekke til ABC Nyheter.

– Navigasjonssystemer, radiokommunikasjon og strømnett vil da påvirkes mindre i tiden framover. Det er også godt nytt for fremtidige Mars-astronauter, fortsetter Brekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Solstormer kan slå ut strømnettet

Han forklarer at sola hvert 11. år gjennomgår en periode som kalles solmaksimum, hvor det kan sees mange store solflekker. Omtrent fem år senere går sola inn i en periode som kalles solminimum, der det er få eller ingen flekker. Den nye solflekksyklusen var beregnet å starte tidlig i 2008, men sola forholdt seg roligere enn forventet.

– Det store spørsmålet er om sola er på vei inn i en tilsvarende lang og rolig periode som den som inntraff mellom 1645 og 1715, det såkalte Maunder minimum, sier Pål Brekke.

– Siden dette sammenfalt med den kalde perioden i Europa, Den lille istid, er det mange som spekulerer i om vi igjen vil gå mot kaldere tider.

Ifølge Discovery er det lite trolig at en roligere sol vil føre til kaldere klima på jorden. Ifølge den norske romforskeren er spørsmålet interessant, og foreløpig uten noe godt svar.

– Klimasystemet er uhyre kompleks. Temperaturvariasjonen vi har målt de siste 100 år har bidrag fra menneskelig aktivitet som utslipp av drivhusgasser, utslipp av sot og aerosoler og fra arealforandring som for eksempel avskoging, urbanisering og jordbruksendringer.

– I tillegg kommer naturlige effekter fra sola, vulkaner og ikke minst klimasystemets interne dynamikk, sier Brekke.

Les flere nyheter her