Vannstanden i Mjøsa stiger mindre

Kommuneansatte i Hamar jobbet tirsdag med å fylle søppelkummer med vann slik at de ikke skulle flyte opp som en følge av flommen i Mjøsa. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
Kommuneansatte i Hamar jobbet tirsdag med å fylle søppelkummer med vann slik at de ikke skulle flyte opp som en følge av flommen i Mjøsa. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix

Flomtoppen i Mjøsa var onsdag ennå ikke nådd, men vannstanden har det siste døgnet steget mindre enn tidligere i uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra tirsdag morgen til onsdag morgen steg vannstanden i Mjøsa med 17 centimeter.

– Det tilsvarer omtrent 0,7 centimeter i timen, det vil si litt mindre enn dagen før. Det går roligere, men toppen er ikke nådd ennå, opplyser hydrolog Ingeborg Kleivane i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Det er de neste dagene ventet regnvær over Østlandet. NVE opplyser at dette vil bidra til å opprettholde en høy vannstand i Mjøsa.

– Vi venter fremdeles at Mjøsa vil kulminere omkring 7 meter på lokal skala. Dette er cirka 1 meter under høyeste nivå i 1995, heter det i NVEs oppdaterte flomvarsel som ble sendt ut onsdag ettermiddag.

Sjekk hvordan været blir her

Vorma

Vannføringen ut av Mjøsa og inn i elva Vorma var onsdag fortsatt stigende, men også der var økningen mindre enn dagen før.

– I Vorma ventes vannføringsøkning til i underkant av 20-årsflom, og vannføringen ventes å holde seg på et høyt nivå de neste sju-ti dagene, heter det videre i varselet.

Vorma renner ut i Glomma som igjen ender opp i innsjøen Øyeren.

– I Øyeren ser det ut til at toppen er nådd allerede. Vannstanden der begynte å synke litt tirsdag, sier Kleivane.

Jordras

NVE mener at det heller ikke ligger an til ytterligere vannføringsøkning i Glomma.

Værsituasjonen er imidlertid usikker i den nærmeste tiden fremover, og NVE gjør oppmerksom på at prognoser kan bli endret.

For øvrig gjorde NVE onsdag også oppmerksom på at det er fare for små jordras langs flomstore elver sør for Mjøsa, mens skredfaren i høyereliggende områder i Sør-Norge betegnes som liten.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy