Hevder Guantanamo-fanger ble torturert og drept

En amerikansk soldat sier at han så tre fanger bli bortført på Guantanamo (Foto: Scanpix).
En amerikansk soldat sier at han så tre fanger bli bortført på Guantanamo (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

To arabiske menn som døde i den amerikanske Guantanamo-leiren i 2006, ble i virkeligheten torturert og drept, hevder familiene deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Familiene krever nå at en amerikansk ankedomstol må vurdere sakene på nytt i lys av ny informasjon, blant annet fra soldater som tidligere var stasjonert i leiren.

Soldat som vitne

Ifølge amerikanske myndigheter tok Yasser al-Zahrani og Salah al-Salami sine egne liv. De og en tredje fange skal ha hengt seg på cellene sine.

En amerikansk soldat som hadde vakttjeneste da fangene døde, har imidlertid forklart at han så tre fanger bli ført bort til et område kjent under navnet"Camp No", som lå atskilt fra resten av leiren.

Senere fikk han angivelig beskjed om at tre fanger hadde dødd etter å ha svelget tøystykker.

Merker etter tortur

Al-Zahranis far, som hentet sønnen etter at han var død, hevder at 21-åringen hadde tydelige merker etter tortur i ansiktet, på hodet og brystet.

– Jeg nektet å undertegne skjemaet jeg fikk fra myndighetene, hvor det feilaktig ble påstått at han hadde begått selvmord. Det var åpenbart at han ikke hadde gjort det, sier den tidligere Guantanamo-fangens far Talal al-Zahrani.

Saudiarabiske Yasser al-Zahrani var bare 16 år da han ble tatt til fange i Afghanistan. Han satt internert på Guantanamo-basen på Cuba i om lag fire år før han døde. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter