Trafikken lammet av flom

Store nedbørsmengder førte tirsdag til trøbbel for trafikantene som her nederst i Maridalsveien i Oslo. De store vannmengdene har lammet trafikken mange steder i landet (Foto: Morten Holm, Scanpix).
Store nedbørsmengder førte tirsdag til trøbbel for trafikantene som her nederst i Maridalsveien i Oslo. De store vannmengdene har lammet trafikken mange steder i landet (Foto: Morten Holm, Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flommen på Østlandet gjør at en rekke veier er stengt for trafikk. Statens vegvesen ber deg vurdere å holde deg hjemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftige nedbørsmengder skaper kaos flere steder i landet ved inngangen til pinsehelgen. Tre av landets mest trafikkerte veier er nå stengt og deler nærmest landet i to.

- Det er vanskelige kjøreforhold mange steder. I tillegg er en rekke veger stengt. Sjekk våre nettsider, sjekk de veiene du skal kjøre og se om det er stengninger eller begrensinger. Hvis det er det, finn alternative ruter, sier trafikkoperatør Neel Irgens ved Statens vegvesens vegtrafikksentral i Oslo.

Han legger til at situasjonen endrer seg raskt, og oppfordrer bilførere til å holde seg løpende oppdatert.

- Løpske vannmasser kan ødelegge vegbanen på minutter. Folk må følge med, sier Anita Moshagen i Statens vegvesen.

Les også: 50-årsflom på vei

Disse veiene er stengt

Vegvesenet meldte ved 15:30-tiden fredag ettermiddag om at følgende veier er stengt:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Jordras og flom har stengt E6 på fire steder mellom Vinstra og Dovre i Gudbrandsdalen.
  • Det samme er tilfelle med flere fylkesveger i Oppland.
  • E16 over Filefjell er også stengt etter et jordras på grensa mellom Oppland og Sogn og fjordane.
  • Riksvei 3 i Østerdalen er stengt på tre steder nord og sør for Koppang i Stor-Elvdal kommune etter at store vannmengder i elva Trya undergravde brufundamentet til brua over riksvegen natt til fredag.
  • Riksvei 7, som er en av de mest trafikkerte strekningene på veien fra Oslo til Bergen, er stengt mellom Brimnes og Eidfjord i Hordaland, med få omkjøringsmuligheter.
  • Flere fylkesveger er stengt i Hedmark og Sør Trøndelag. Det er redusert framkommelighet på flere fylkesveger i Østerdalen og Gudbrandsdalen.
  • E6 Oppdal-Dombås er stengt flom og jordras flere steder.
  • Samtidig er rv. 3 ved Trønnes (Rena-Koppang) stengt, etter at store vannmengder i elva Trya har undergravd brufundamentet til brua over riksvegen.

Togene står

I tillegg til de stengte veistrekningene har Jernbaneverket stengt både Dovrebanen mellom Lillehammer og Dombås og Raumabanen mellom Dombås og Åndalsnes. Jernbaneverket anser det ikke for forsvarlig å kjøre tog på strekningen. På grunn av flommen er det vanskelig å organisere alternativ transport for de stengte strekningene, melder NSB.

Like over klokken fire meldte NSB at Bergensbanen er stengt mellom Trolldalen og Gulsvik åå grunn av ras. Jerbaneverket er på vei til området for å undersøke omfanget av raset.

Samtidig gjør flommen det vanskelig å organisere alternativ transport.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig vil Oslo S være stengt for togtrafikk fra lørdag til mandag formiddag på grunn av vedlikeholdsarbeid. Det vil bli satt opp busser i stedet for tog i denne tidsperioden.

Les også: Flommen herjer i øst

Flere steinras

På riksvei 7 mellom Brimnes og Eidfjord i Hordaland gikk det natt til fredag et steinras som stenger riksveien inntil videre. Oppryddingsarbeider kan ikke settes i gang før geologer har vurdert rasstedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir ikke mulig å passere der på en stund. Det blir lange omkjøringer når man må kjøre om Hol-Aurland, Haukeli eller Hemsedal for å komme seg inn igjen til Eidfjord, sier vaktoperatør Tore Tysse i Statens vegvesen til NRK.

I Sogn og Fjordane er E16 stengt på grunn av steinras ved Honung bru på Filefjell. Strekningen blir ifølge Statens vegvesen neppe åpnet før tidligst tirsdag.

– Skadene er veldig omfattende. Det er en mur på rundt 10 meters lengde og 6–7 meters høyde som må bygges opp på nytt, sier byggeleder Rune Dvergsdal i Statens vegvesen til NRK.

Også på strekningen mellom Borlaug og Lærdal har veien rast ut.

Fortsetter i pinsen

Det er foreløpig ingenting som tyder på at vannføringen vil bli mindre, ettersom værmeldingene tyder på fortsatt store nedbørsmengder i dagene framover.

Les også: - Folk bør være forsiktige

Artikkelen fortsetter under annonsen


– Alt tyder på at vannføringen bare vil øke til over pinse, sier hydrolog Erik Holmqvist i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Gudbrandsdølen.

I Nord-Norge har vannmassene foreløpig ikke ført til store problemer. NVE melder om høy vannføring i både Ranaelva og Måselva, hovedsakelig på grunn av snøsmeltingen ettersom det er fint vær i området.

Det er også etter hvert ventet høy vannføring i øvre deler av elva Vesna og i Junkerdalselva i Nordland.

- Vurder nødvendigheten av å kjøre

Statens vegvesen oppfordrer alle om å vurdere om de trenger å reise før de legger i vei. De oppfordrer til å følge med på deres nettsider eller høre på radio for å få oppdatert informasjon om status å veiene og omkjøringsalternativer.

Les flere saker