Dagbladet må betale en million til Erik Schjenken

Ambulansesjåfør Erik Schjenken (t.h.)er tilkjent en million kroner i oppreisning fra Dagbladet for ærekrenkelser. Han er tidligere frifunnet i Oslo tingrett for utilbørlig opptreden mot Ali Farah (t.v.)(bildet er fra rettssaken i 2008). Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Ambulansesjåfør Erik Schjenken (t.h.)er tilkjent en million kroner i oppreisning fra Dagbladet for ærekrenkelser. Han er tidligere frifunnet i Oslo tingrett for utilbørlig opptreden mot Ali Farah (t.v.)(bildet er fra rettssaken i 2008). Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tapte saken fullstendig i Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om ambulansesaken

* Mandag 6. august 2007 ble Ali Haji Mohamed Farah (37) slått ned i Sofienbergparken i Oslo.

* Ambulansen kom til stedet, men forlot parken uten å ta med Farah. Venner sendte ham med taxi til legevakten, hvor det ble konstatert alvorlig hodeskader. Han lå nesten to uker i koma etter hendelsen.

* Ullevål beklaget ambulansepersonellets vurdering, og Fylkeslegen i Oslo og Akershus kom i sin rapport 29. august med knusende kritikk av både ambulansepersonellet og Ullevål.

* Statens helsetilsyn konkluderte i februar 2008 med at ambulansepersonellet ikke hadde brutt straffeparagrafens bestemmelse om rasisme, og valgte ikke å ta ut tiltale eller frata sjåførene autorisasjonen.

* Spesialenheten for politisaker bøtela ambulansepersonellet med 6.000 kroner for «utilbørlig opptreden». Den ene av sjåførene, Erik Schjenken, nektet å godta boten. Han ble senere frifunnet i retten mens hans kollega slapp å betale boten.

* Schjenken har fått diagnosen posttraumatisk stresslidelse etter medieomtalen han ble utsatt for. Nav har godkjent plagene som en yrkesskade. Han gikk til søksmål mot forsikringsselskapet Gjensidige for å få yrkesskadeerstatning, men tapte i Oslo tingrett. Han vurderer å anke dommen.

* Schjenken har også gått til injuriesøksmål mot Dagbladet, TV 2 og VG. Dagbladet ble dømt i Oslo tingrett 31. mai. Avisen må ut med 1 million kroner i oppreisning for ærekrenkende. De andre sakene ennå ikke er berammet.

(©NTB)

Dagbladet må betale ambulansesjåfør Erik Schjenken en million kroner i oppreisning for ærekrenkende uttalelser etter Ali Farah-saken.

Les også: Frifunnet i ambulanse-saken

Schjenken gikk til søksmål mot Dagbladet i fjor høst med påstand om halvannen millioner kroner i oppreisning. Han mente seg utsatt for en tilnærmet hetskampanje i avisen.

Les også: - Jeg skal renvaske meg

Rasismeanklager

Oslo tingrett kom til at Dagbladet ikke hadde dekning for sin sterke kritikk, og at det ikke var foretatt en grundig nok undersøkelse av saken. I tillegg til oppreisningen, må Dagbladet betale Schjenkens saksomkostninger på 1.044.578 kroner.

Ambulanse­sjåførene ble utsatt for rasismeanklager etter at de lot være å kjøre Farah, som var slått ned og alvorlig skadet, til legevakten. Deres begrunnelse for å overlate ham til politiet, var at de opplevde Farah som ruset, og mente han kunne utgjøre en sikkerhetsrisiko i legevaktbilen. Dette kunne de imidlertid ikke formidle på grunn av taushetsplikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Beklager krenkende uttalelser

Vurderer anke

Tingrettsdommer Thorleif Waaler understreker at pressens oppgave er å informere, avdekke kritikkverdige forhold, og også selv å ta standpunkt i ulike saker.

- I en sak som denne er det imidlertid helt klart at pressen må ta hensyn til at det fantes en annen svak part i bildet, nemlig de to ambulansemennene, som på grunn av sin taushetsplikt ikke hadde mulighet til å forsvare seg, heter det i dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sentrale temaet var imidlertid om det lå innenfor avisens ytringsfrihet å fremsette de aktuelle beskyldningene. Dommen konkluderer med at Dagbladet fremsatte en lang rekke rettsstridige ærekrenkende uttalelser, som ikke er beskyttet av den alminnelige ytringsfriheten etter Grunnloven § 100 og EMK artikkel 10.

Dagbladets sjefredaktør Lars Helle vurderer nå om dommen skal ankes. Han reagerer kraftig på at retten i hovedsak har lagt vekt på kommentarartiklene.

- Slik kan vi ikke ha det. Det må være lov å fremme kritiske kommentarer om andre, sier Helle til Dagbladet.

Les også: Ali Farah tilkjent 296.000 i erstatning

Les flere nyheter her.