40.000 drevet på flukt:Krisemøte om situasjonen i Abyei

- Det er ekstremt viktig at partene umiddelbart stopper voldshandlingene og setter seg ned for å finne løsninger, sier Erik Solheim om situasjonen i Sør-Sudan.
- Det er ekstremt viktig at partene umiddelbart stopper voldshandlingene og setter seg ned for å finne løsninger, sier Erik Solheim om situasjonen i Sør-Sudan.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Sudans visepresident reiste lørdag til Khartoum for å holde et krisemøte med myndighetene i nord om uroen i Abyei. Situasjonen er svært alvorlig, fastslår utviklingsminister Erik Solheim (SV).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En delegasjon ledet av visepresident Riek Machar er reist til Khartoum. Formålet er å normalisere forholdene, lette spenningen og forbedre situasjonen i Abyei, sier pressetalsmann Mangar Amerdid ved president Salva Kiirs kontor ifølge nyhetsbyrået AFP.

Nord-Sudans regjeringsparti NCP og Sør-Sudans regjeringsparti SPLM skulle samme dag holde samtaler i Addis Abeba med Den afrikanske union og Sør-Afrikas tidligere president Thabo Mbeki til stede.

Nord og sør gjør begge krav på Abyei, og situasjonen er blitt svært spent i regionen etter at nordsudanske styrker i forrige uke tok makten der.

Uroen har utløst en stor flyktningstrøm sørover. Ifølge FN er det snakk om minst 40.000 flyktninger. Sørsudanske kilder har satt tallet langt høyere.

En kvinne som har flyktet fra Abyei, får mat i Turalei. Ifølge FN er minst 40.000 mennesker fordrevet fra Abyei etter at nordsudanske styrker gikk inn i regionen i forrige uke. Foto: REUTERS/SCANPIX En kvinne som har flyktet fra Abyei, får mat i Turalei. Ifølge FN er minst 40.000 mennesker fordrevet fra Abyei etter at nordsudanske styrker gikk inn i regionen i forrige uke. Foto: REUTERS/SCANPIX

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solheim bekymret

Utviklingsminister Erik Solheim er blitt oppdatert om situasjonen i Abyei av Norges generalkonsul i Juba i Sør-Sudan, som fredag var på besøk i Turalei, ikke langt fra Abyei. Generalkonsulen forteller ifølge Solheim om en svært alvorlig flyktningsituasjon. Bare i Turalei skal 15.000 flyktninger ha vært samlet.

– Generalkonsulen møtte diende kvinner som har gått i fire dager med spedbarn på ryggen. De har flyktet fra alt de eier. Nå står de der i solsteiken uten mat, drikke eller tak over hodet. De prøver å finne skygge under trærne, er utsultet og slitne. Det er hjerteskjærende, sier Solheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Situasjonen kan kun løses politisk, understreker han.

– Nå kan alt skje. Det er ekstremt viktig at partene umiddelbart stopper voldshandlingene og setter seg ned for å finne løsninger.

Vil unngå krig

Sør-Sudans president Salva Kiir har krevd at myndighetene i nord må trekke alle sine soldater ut av Abyei. Han understreker at Sør-Sudan ikke ønsker å bli trukket inn i en krig om regionen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldater fra nord er nå utplassert så langt sør som elva Kiir. Elva er dermed blitt frontlinjen mellom nord og sør, skriver AFP. Samtidig pågår tilsynelatende en aksjon for å forandre den etniske sammensetningen i regionen.

– Flyktningene forteller at Abyei nå skal være tømt for dinkaer, den etniske gruppen som bodde der, og at husene deres er plyndret, satt i brann eller jevnet med jorden av maskiner, sier Solheim.

Sør-Sudan har samtidig beskyldt nordsudanske styrker for å forflytte tusener av mennesker fra den arabiske misseriyastammen inn i Abyei.

Ifølge en pressetalsmann i FN i Sudan er byen Abyei forvandlet til en «spøkelsesby» hvor kun soldater og misseriyafolk er til stede.

Folkeavstemning utsatt

Sør-Sudan skal etter planen erklæres som en uavhengig stat den 9. juli etter at et overveldende flertall stemte for dette i en folkeavstemning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spørsmålet om Abyei er derimot uløst, og innbyggerne i regionen skulle etter planen ha holdt sin egen folkeavstemning i januar for å ta stilling til om området skal slutte seg til Nord-Sudan eller Sør-Sudan.

Avstemningen er nå blitt utsatt på ubestemt tid.

I mellomtida skylder nord og sør på hverandre for uroen i regionen, og begge parter mener motparten har brutt fredsavtalen fra 2005 ved å sende militære styrker inn i området.

Les flere nyheter her