- Bakterier lager hagl

Ting tyder på at hagl kan dannes omkring plantebakterier, mener amerikanske forskere. Illstrasjonsfoto: Colourbox.com.
Ting tyder på at hagl kan dannes omkring plantebakterier, mener amerikanske forskere. Illstrasjonsfoto: Colourbox.com.

Amerikanske forskere mener plantebakterier kan være opphavet til haglskurer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haglstormer ser ut til å komme ingensteds fra, og etterlater dem som blir truffet av isballer på størrelse med alt fra mynter opp til knyttnever til å undre seg over hvordan de ble til. Nå mener amerikanske forskere at plantebakterier kan ha skylden, melder AFP.

En forsker i Montana samlet noen store haglsteiner med mer enn fem centimeter i diameter etter en storm i juni i fjor, frøs dem ned og analyserte siden vannet som smeltet av lagvis.

- Bakterier har blitt funnet i kjernen, den første delen av haglsteinen som utvikler seg, sier Alexander Michaud ved Montana State University i Bozeman, som la frem forskningen ved et møte for mikrobiologer i New Orleans.

Les også: Kald krystall

Kjernepartikkel

- Kjernen gir et innblikk i hva som var involvert i hendelsen som førte til veksten av haglsteinen, sier Michaud, en ledende forsker på feltet bionedbør, studien av hvordan bakterier kan forårsake regn, snø og hagl.

For at skyen skal kunne lage is, som snøen kan falle fra, må det være en partikkel tilstede som iskrystallene kan vokse omkring, kjent som en iskjerne.

- For at nedbør skal forekomme må det finnes en kjernepartikkel som tillater vannpartikler å samles, sier Michaud.

- Det er voksende bevis for at disse kjernene kan være bakterier eller andre biologiske partikler.

Les også: Spiser opp Titanic

Plantebakterie

Et plantepatogen kjent som Psuedomonas syringae er ofte ved utgangspunktet for nedbør, fordi dets ytre lag så effektivt samler vannmolekyler omkring seg, sier Brent Christner ved Louisiana State University.

- Varianter av P. syringae som gir opphav til is har et gen som koder et protein i deres ytre membran slik at de binder vannmolekyler i et ordnet arrangement, sier Christner, som også la frem forskning ved American Society for Microbiology i New Orleans.

Dette gir «et svært effektivt utgangspunkt for dannelsen av iskrystaller», sier Christner.

Les flere nyheter

Personvernpolicy