Meny

Dronning Silvia gransker nazi-bånd

Sveriges dronning Silvia har tatt initiativ til en gransking av sin far, Walter Sommerlaths, bånd til det tyske naziregimet. Foto: JANERIK HENRIKSSON / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges tyskfødte dronning Silvia har startet en etterforskning av sin fars kontroversielle bånd til naziregimet.
- Dronningen, sammen med Sommerlathfamilien, har tatt initiativ til å samle fakta omkring aktivitetene til Walter Sommerlath i Brasil og Tyskland mellom 1930 og 1940, heter det i en uttalelse fra det svenske hoffet ifølge AFP.

- Etterforskningen har allerede pågått i flere måneder, men det er ikke slått fast når resultatene vil være klare, melder slottet, og legger til at det trolig vil være til høsten.

Avsløringer og beskyldninger om fortiden til Walter Sommerlath, som døde i 1990, har jevnlig sanket overskrifter i Sverige de siste årene.

Overtok fabrikk

Dronningen (67) har hittil sagt at selv om faren hennes var et medlem av nazipartiet var han ikke politisk aktiv, og ble som andre tvunget til å samarbeide for å redde karrieren.

Søndagens uttalelse kommer etter en reportasje på TV4 i fjor der det het at faren tok over en tysk fabrikk som ble eid av en jøde i 1939, som ledd i et «arianiseringsprogram».

Sommerlath forlot Tyskland for å reise til Brasil i 1919, 18 år gammel, der han møtte og giftet seg med dronningens brasilianske mor Alice.

Han var medlem av nazipartiet fra 1934, og jobbet for en lokal gren av et tysk stålselskap før han vendte hjem i 1938 med kona og to barn.

Avviste medlemsskap

I 1939 ble han leder for en fabrikk som ble brukt i krigsinnsatsen til den ble ødelagt fem år senere.

Det var under tiden i Tyskland paret fikk ytterligere to barn, blant disse Silvia. Familien returnerte til Brasil i 1947.

Silvia Sommerlath møtte Sveriges fremtidige konge, Carl XVI Gustaf, under München-OL i 1972 der hun jobbet som tolk.

Da hun giftet seg i 1976 avviste Walter Sommerlath at han hadde vært et medlem av nazipartiet, men det ble bekreftet i 2002.

Les flere nyheter

Populært