- Film-elefant fikk el-sjokk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrevernsgruppa Animal Defenders International (ADI) hevder elefanten Tai fra filmen «Vann til elefantene» ble mishandlet under sin opplæring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filmen «Vann til elefantene» (Water for Elephants) er et romantisk drama satt til et dyresirkus i 30-tallets USA. En av stjernene i filmen er den 45 år gamle asiatiske elefanten Tai, levert av selskapet «Have Trunk Will Travel» fra California.

I filmen blir Rosie, spilt av Tai, brutalt angrepet av sirkuseieren, som slår henne med en elefantkrok. Men produsentene, stjernene og trenerne har hele tiden bedyret at Tai ble behandlet med vennlighet, sukkertøy og positiv forsterkning under innspillingen av filmen.

I en pressemelding og en video lagt ut av ADI hevdes det derimot at elefanten har blitt plaget under tidligere opplæring. Videoen er filmet hos Have Trunk Will Travel i 2005.

SE VIDEOEN HER

- El-sjokk

I videoen ser man ifølge ADI følgende:

• Elefanter, inkludert Tai, blir gitt elektrisk sjokk flere ganger i forbindelse med trening.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

• Tai skriker når hun blir tvunget til å stå på hodet.

• Elefanter, inkludert Tai, blir slått på kroppen og føttene med elefantkrok.

• En babyelefant får en elefantkrok i munnen under trening og skriker av smerte.

• En elefant blir holdt fast med bruk av elefantkrok for at trenerne skal fjerne støttennene med sag.

- Vi var ukomfortable med filmens budskap, men jo mer vi så de gjentatte påstandene om at denne elefanten var blitt behandlet med kjærlighet og affeksjon og aldri mishandlet innså vi at vi måtte få sannheten frem, sier ADIs leder Jan Creamer.

- Offentligheten, stjernene og filmskaperne har blitt lurt. Denne stakkars elefanten ble trent til å gjøre triksene man kan se i filmen ved å få elektriske støt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avviser beskyldningene

I en pressemelding avviser Have Trunk Will Travel beskyldningene:

«Vi står ved vår omsorg og våre treningsmetoder. Vi er stolte over våre bidrag til elefantens velferd og bevaring av dyrene.»

«Dyrerettighetsekstremister bruker Tais rolle i Vann til elefantene som et verktøy til å utnytte hennes kjendisstatus for å fremme sitt forsøk på å fjerne elefanter og andre eksotiske dyr fra underholdning. Disse gruppene har ikke noe kunnskapsgrunnlag eller erfaring med å jobbe med elefanter.»

«Videoen viser sterkt redigerte og veldig korte klipp, åpenbart filmet i smug for seks år siden, som gir seg ut for å fremstille mishandling av våre elefanter. Hvis det virkelig foregikk mishandling, hvorfor vente seks minutter, langt mindre seks år?»

«Ingen av bildene ble tatt under Tais trening til Vann til elefantene».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke til filmen

I en uttalelse fra filmselskapet Fox heter det blant annet:

«Fox og filmskaperne bak Vann til elefantene er forstyrret og triste etter videoen som nå sirkulerer, som hevdes å vise mishandling av elefanten Tai for flere år siden. Vi tar sterk avstand fra vold mot dyr, mennesker eller noen skapninger».

Se traileren til «Water for Elephants» her

«Fox er nødt til å understreke at videoen IKKE ble tatt opp under trening til, eller produksjon av, vår film og at verken Tai eller noen andre dyr i filmen ble skadd på noe vis under produksjon av filmen. (…) En representant for American Humane Association var på settet og overvåket alle tilfeller der dyr ble brukt, og kan bekrefte at ingen dyr, inkludert Tai, ble mishandlet på noe vis», heter det i uttalelsen.

Norske NOAH – for dyrs rettigheter er ADIs samarbeidspartnere i Norge, og oppfordrer nå nordmenn til å boikotte filmen.

- Vi vet at det rutinemessig blir brukt vold og tvang i trening av elefanter på sirkus, og det er dessverre ikke annerledes med dyr som brukes i film. For å ha total kontroll over disse dyrene, tvinges de til lydighet. Vi oppfordrer nordmenn som vil på kino å styre unna «Vann til elefantene» og heller velge andre filmer som ikke har innebåret lidelse for dyr, sier koordinator for NOAHs sirkuskampanje Thomas H. Olsen.