USA prøvde å drepe al-Qaida-leder i Jemen

USA prøvde å drepe Al Qaida-lederen Anwar al-Awlaki i Jemen torsdag, men mislyktes.
Foto: Scanpix
USA prøvde å drepe Al Qaida-lederen Anwar al-Awlaki i Jemen torsdag, men mislyktes. Foto: Scanpix

USA forsøkte denne uka å drepe al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki i et droneangrep i Jemen, men mislyktes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derimot ble to militante medlemmer av et lokalt islamistnettverk med bånd til al-Qaida drept i angrepet, som fant sted torsdag. Begge var betraktet som farlige av Jemens myndigheter.

Wall Street Journal og CBS skriver at målet for angrepet var den amerikanskfødte al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki, som mistenkes for å ha arrangert terrorangrep mot USA.

Han skal også være en av de sentrale lederskikkelsene i hele al-Qaida-systemet etter nettverkets grunnlegger Osama bin Ladens død for snart en uke siden.

– Unnslapp uskadd

En kilde som tilhører den samme stammen som Awlaki i Jemen, bekrefter at al-Qaida-lederen unnslapp angrepet uten skader, og at to andre al-Qaida-folk ble drept. Awlaki var på reisefot sammen med et saudiarabisk al-Qaida-medlem, og begge unnslapp angrepet.

– Bilen deres ble delvis ødelagt, men de kunne reise videre i en annen bil, sier kilden, som har forbindelse til den lokale administrasjonen i området, hvor Awlakis stamme har betydelig innflytelse.

Det skal være to brødre som ble drept i droneangrepet. Jemens forsvarsdepartement har bekreftet at de to ble drept, men ikke sagt noe mer om omstendighetene rundt dødsfallene.

– Trussel mot USA

Direktøren for National Counterterrorism Center i USA, Michael Leiter, sa denne uka i Kongressen at USA betrakter al-Qaida på den arabiske halvøya som den største trusselen mot USA etter bin Ladens død.

USA frykter at al-Qaida skal utnytte den spente situasjonen i Jemen, hvor et massivt folkeopprør krever at president Ali Abdullah Saleh går av. Saleh har vært en nær alliert av USA i kampen mot al-Qaida.Droneangrepet mot Awlaki var den første kjente, amerikanske militæraksjonen i Jemen siden mai 2010, da USA ved en feiltakelse drepte en av Salehs rådgivere og et ukjent antall andre mennesker.

Les også: USA krever navn på pakistanske agenter

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden