USA prøvde å drepe al-Qaida-leder i Jemen

USA prøvde å drepe Al Qaida-lederen Anwar al-Awlaki i Jemen torsdag, men mislyktes.
Foto: Scanpix
USA prøvde å drepe Al Qaida-lederen Anwar al-Awlaki i Jemen torsdag, men mislyktes. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA forsøkte denne uka å drepe al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki i et droneangrep i Jemen, men mislyktes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derimot ble to militante medlemmer av et lokalt islamistnettverk med bånd til al-Qaida drept i angrepet, som fant sted torsdag. Begge var betraktet som farlige av Jemens myndigheter.

Wall Street Journal og CBS skriver at målet for angrepet var den amerikanskfødte al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki, som mistenkes for å ha arrangert terrorangrep mot USA.

Han skal også være en av de sentrale lederskikkelsene i hele al-Qaida-systemet etter nettverkets grunnlegger Osama bin Ladens død for snart en uke siden.

– Unnslapp uskadd

En kilde som tilhører den samme stammen som Awlaki i Jemen, bekrefter at al-Qaida-lederen unnslapp angrepet uten skader, og at to andre al-Qaida-folk ble drept. Awlaki var på reisefot sammen med et saudiarabisk al-Qaida-medlem, og begge unnslapp angrepet.

– Bilen deres ble delvis ødelagt, men de kunne reise videre i en annen bil, sier kilden, som har forbindelse til den lokale administrasjonen i området, hvor Awlakis stamme har betydelig innflytelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal være to brødre som ble drept i droneangrepet. Jemens forsvarsdepartement har bekreftet at de to ble drept, men ikke sagt noe mer om omstendighetene rundt dødsfallene.

– Trussel mot USA

Direktøren for National Counterterrorism Center i USA, Michael Leiter, sa denne uka i Kongressen at USA betrakter al-Qaida på den arabiske halvøya som den største trusselen mot USA etter bin Ladens død.

USA frykter at al-Qaida skal utnytte den spente situasjonen i Jemen, hvor et massivt folkeopprør krever at president Ali Abdullah Saleh går av. Saleh har vært en nær alliert av USA i kampen mot al-Qaida.Droneangrepet mot Awlaki var den første kjente, amerikanske militæraksjonen i Jemen siden mai 2010, da USA ved en feiltakelse drepte en av Salehs rådgivere og et ukjent antall andre mennesker.

Les også: USA krever navn på pakistanske agenter

Les flere nyheter