SV-kritikk av Libya-bombing

Norske jagerfly bombet denne uka residensen til Libyas leder Muammar Gaddafi i Tripoli. Lederen for internasjonalt utvalg i SV vil nå ha svar på hvorfor. Foto: REUTERS/SCANPIX
Norske jagerfly bombet denne uka residensen til Libyas leder Muammar Gaddafi i Tripoli. Lederen for internasjonalt utvalg i SV vil nå ha svar på hvorfor. Foto: REUTERS/SCANPIX

Lederen for SVs internasjonale utvalg, Petter Eide, vil ha svar på hvorfor norske jagerfly denne uka bombet Muammar Gaddafis residens i Tripoli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Norge kan ikke fraskrive seg ansvaret for å bombe Gaddafis residens. Vi har et selvstendig ansvar for å vurdere om et mål er legitimt eller ikke, sier Petter Eide til Aftenposten.

Han stiller spørsmål ved om Norge med sine bombetokter over Libya går ut over FNs mandat for bruk av militærmakt.

– Det mest bekymringsfulle er at vi risikerer at skillet mellom sivile og militære mål utvannes. Vi må ha et klart signal fra regjeringen om at vi ikke aksepterer en utglidning, og at Norge står for en streng og restriktiv linje, sier Eide.

Les også: Gaddafi tilbyr våpenhvile

Norge er et av seks land som deltar i bombingen av mål på bakken i Libya, sammen med USA, Canada, Frankrike, Storbritannia og Danmark.

Mens USA og Danmark er åpne på hvilke mål de angriper, nekter Forsvaret å kommentere hvilke mål de norske flyene bomber.

Opplysningen om at det var norske fly som bombet Gaddafis residens mandag, kom fra Pentagon.

Siden torsdag før påske har de norske flyene sluppet 140 bomber over Libya, noe som er 40 prosent flere enn det som ble sluppet i løpet av de tre første ukene av krigen.

Ingen i SV-ledelsen har overfor Aftenposten ønsket å kommentere kritikken fra Eide, og forsvarsminister Grete Faremo slapp spørsmål om Libya i Stortingets spørretime denne uken.

Petter Eide er som leder for SVs internasjonale utvalg en nøkkelperson i utformingen av partiets utenrikspolitiske linje.

Eide var tidligere leder for Amnesty International i Norge, og han har også vært generalsekretær i hjelpeorganisasjonene Norsk Folkehjelp og Care.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært