Obama lover hjelp til tornadotragediens ofre

Mange mennesker får hjelp av Røde Kors etter at de mistet alt de eide da Tuscaloosa ble rammet av en enorm tornado. Foto: REUTERS / Lee Celano / SCANPIX
Mange mennesker får hjelp av Røde Kors etter at de mistet alt de eide da Tuscaloosa ble rammet av en enorm tornado. Foto: REUTERS / Lee Celano / SCANPIX

Mens svimeslåtte overlevende leter etter sine eiendeler i restene av pulveriserte boliger etter tornadoene som har rammet sørstatene, lover president Barack Obama statlig hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi kommer til å gjøre alt vi kan for å hjelpe disse samfunnene med gjenoppbyggingen, sa Obama til journalister etter at han hadde sett de knuste hjemmene med egne øyne.

Obama hadde med seg både kona Michelle og døtrene Malia og Sasha da han fredag besøkte Alabama. Presidenten og hans familie ville vise medfølelse med ofrene som i mange tilfeller ikke har noe igjen etter at en serie stormer og tornadoer har herjet det sørøstlige USA de siste dagene.

Les også: Mer enn 300 døde

Presidenten snakket med overlevende i universitetsbyen Tuscaloosa, hvor hele nabolag er jevnet med jorda.

Antall døde etter de over 160 kraftige tornadoene er kommet opp i 313, 210 bare i Alabama, som er hardest rammet. I tillegg er minst 1.700 mennesker kjørt til sykehus med større eller mindre skader, og en million er uten strøm.

– Vi kan ikke bringe tilbake dem vi har mistet. De er nå ved Guds side. Men skaden på eiendom, som åpenbart er omfattende, det kan vi gjøre noe med, sa Obama, som bestemt understreket at statlig hjelp er på vei.

Flishauger

I Tuscaloosa ligger bygninger igjen som flishauger mellom veltede og knuste biler og trær som er revet opp med rota og knekt tvers over.

– Jeg klarte meg så vidt. Jeg gjemte meg i et skap, holdt en pute over ansiktet og holdt fast for bare livet mens stormen sugde meg til seg, sa Angela Smith, en av de mange som berget livet ved å gjemme seg i badekar, kott og kjellere.

Den enorme tornadoen som traff Tuscaloosa, kan ha vært den største i delstatens historie. Ifølge meteorologen Josh Nagelberg var den en kilometer bred.

– Jeg har aldri sett slike ødeleggelser før, og jeg tror ikke noen andre har sett noe slikt tidligere heller. Det er hjerteskjærende, sa Obama.

Studenten Adam Melton satt og fulgte med på tornadoen på internett til han skjønte at den var på vei rett mot ham. Han gjemte seg under huset inntil hele huset plutselig ble blåst vekk av stormen rett over hodet hans.

Les også: Her kommer kjempe-tornadoen

Universitetet rammet

På en av parkeringsplassene ved Alabama-universitetet, der det hittil er bekreftet at 36 har mistet livet, etterlot tornadoen seg et tjuetall forvridde biler, mange av dem oppå hverandre.

Borgermester Walter Maddox fortalte CNN at hele byens infrastruktur er totalt ødelagt.

– Når man ser på denne stripen av ødeleggelse, som er åtte til elleve kilometer lang og en kilometer bred, er det vanskelig å skjønne hvordan folk har overlevd. Det er deler av byen jeg ikke kjenner igjen, sier han.

Også Birmingham, som er Alabamas største by med en million innbyggere, er hardt rammet. Borgermester William Bell sier at hele nabolag er borte.

Vanlig fenomen

Tornadoer er et vanlig fenomen i Sørstatene og Midtvesten, men det er sjelden ødeleggelsene blir så omfattende som etter de siste dagenes stormer. Uværet er blitt den verste naturkatastrofen i USA siden orkanen Katrina raserte New Orleans.

Til sammen 21 delstater mellom Mississippi-elva og atlanterhavskysten er berørt. I Mississippi er det 30 omkomne, og andre har mistet livet i Tennessee, Georgia, Virginia, Kentucky og Arkansas.

Firmaet EQECAT har beregnet at tornadoenes ødeleggelser kan føre til forsikringsutbetalinger på mellom 2 og 5 milliarder dollar.

Næringslivet er hardt rammet. Blant annet ble 200 kyllingfabrikker med 4 millioner kyllinger ødelagt i staten som er USAs tredje største kyllingprodusent.

Atomkraftverket Browns Ferry ventes å holde stengt i fire dager, kanskje i flere uker, mens kraftledninger repareres. Anlegget selv motsto tornadoene, og alle systemer som skal holde reaktorene nedkjølt, fungerte. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært