Guantánamo-fange hånet fangevoktere

Terrorangrepet mot World Trade Center på Manhattan 11. september 2001 ble gjenskapt med papirmodeller av en fange på Guantánamo-basen på Cuba året etter til stor frustrasjon for de amerikanske fangevokterne som var på vakt. Foto: Roberto Robanne (AP Photo/National September 11 Memorial & Museum)
Terrorangrepet mot World Trade Center på Manhattan 11. september 2001 ble gjenskapt med papirmodeller av en fange på Guantánamo-basen på Cuba året etter til stor frustrasjon for de amerikanske fangevokterne som var på vakt. Foto: Roberto Robanne (AP Photo/National September 11 Memorial & Museum)

En fange på Guantánamo-basen laget papirfly og modeller av tvillingtårnene, avsører nye dokumenter som WikiLeaks har lekket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med hånlatter skal fangen ha kastet papirflyet sitt mot papirmodeller av de to World Trade Center-tårnene, før han lempet restene i do mens frustrerte amerikanske fangevoktere sto og så på.

Nye WikiLeaks-dokumenter

Opptrinnet fant sted på den beryktede Guantánamo-basen på Cuba et drøyt år etter at tvillingtårnene falt 11. september 2001, og skal ha bidratt til å provosere de amerikanske fangevokterne noe voldsomt, kommer det frem i nye dokumenter som WikiLeaks har lekket.

Episoden er nå blitt kjent gjennom offentliggjøring av 700 nye dokumenter som varselnettstedet har offentliggjort.

Angrepet mot World Trade Center 11. September 2001 er fremdeles et verkende åpent sår for amerikanere flest, og som de sto enda nærmere da uighureren Abdul Akbar laget sin egen versjon av det som skjedde litt over et år senere; 2. desember 2002.

«Fangen kjørte flyet inn i de to bygningene mens han lo og skylte deretter papiret ned i toalettet», skriver en general ved Guantánamo-basen i fangemappen om Akbar som ble pågrepet i Pakistan sammen med to andre uighurere samme år.

Antatt medlem av opprørsgruppe

Han var en av flere som hadde gjemt seg i en hule i Tora Bora-fjellene etter angrepet på Manhattan i 2001. Amerikanerne hevdet at mannen var medlem av East Turkestan Islamic Movement (ETIM) - en ytterliggående uigurisk opprørsgruppe som slåss for løsrivelse fra Kina og for innføring av et islamsk styre.

Totalt har 22 av Akbars landsmenn sittet innesperret på Guantánamo-basen etter 9/11-angrepet.

For fire år siden ble de formelt «frikjent» for mistanken om at de var såkalt ulovlig stridende. Likevel sitter fremdeles fem av dem fremdeles fanget på Cuba fordi USA angivelig ikke ønsker å sende dem tilbake til Kina.

Abdul Akbar ble etter åtte år i fangenskap først løslatt fra Guantánamo-basen i fjor. Dette til tross for at han allerede i 2004 ble vurdert som en minimal fare for USAs sikkerhet.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært