Intensiverer presset mot Syria

Franske president Nicolas Sarkozy og den italienske statsministeren Silvio Berlusconi  holdt tirsdag en felles pressekonferanse der de bad om en slutt på voldshandlingene i Syria.(Foto: Scanpix).
Franske president Nicolas Sarkozy og den italienske statsministeren Silvio Berlusconi holdt tirsdag en felles pressekonferanse der de bad om en slutt på voldshandlingene i Syria.(Foto: Scanpix).

FNs sikkerhetsråd forventes til møte tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike og Italia ba tirsdag EU og FN om å legge press på Syria for å få slutt på overgrepene mot lokalbefolkningen, melder BBC.

FNs sikkerhetsråd er innkalt til møte for å vedta en resolusjon som åpner for en prosess mot syriske myndigheter i Den internasjonale straffedomstolen. Møtet kan komme i stand allerede på tirsdag, melder CNN.

Det vil muligens komme en uttalelse fra sikkerhetsrådet i etterkant av møtet.

Søker sikkerhetsrådets støtte

Sarkozy uttalte at det bare er aktuelt for Frankrike å involvere seg i Syria med en resolusjon fra Sikkerhetsrådet i ryggen.

Les også: Norge fordømmer angrepene i Syria

Den britiske utenriksministeren William Haugue forsikrer at Storbritannia driver en hektisk diplomatisk virksomhet for å overtale Syria til å stoppe voldsutøvelsene og respektere menneskerettighetene til sivilsamfunnet.

Angrepene fortsetter

Tirsdag er det hørt skudd fra den angrepne byen Deraa, der opprørene startet i midten av mars. Byen har siden vært sentrum for protestene mot president Bashar al.Assad.

Ifølge BBCs reporter i Libanon, Owen Bennet-Jones, bestrider syriske myndigheter at demonstrasjonene er ikke-voldelige.

Syriske sikkerhetsstyrker skal mandag ha inntatt Deraa med tanks og tusenvis av tropper. Den syriske menneskerettighetsorganisasjonen Sawasiah melder om at minst 20 mennesker skal være drept siden mandag.

Mediene nektes adgang

Militære tropper og tanks skal tirsdag ha blitt tatt i bruk i den syriske byen Deraa og Douma, som er en forstad til hovedstaden Damaskus. Douma beskrives nå som et stort utendørs fengsel, der sivilbefolkningen er fanget på sikkerhetsstyrkenes nåde.

Demonstrantene hadde håpet at militæret skulle ta deres side gjennom å ikke involvere seg, men de har nå gått inn i kampen på myndighetenes side.

Les også: USA vurderer sanksjoner mot Syria

Syriske sikkerhetsstyrker har drept over 400 sivile siden midten av mars i et forsøk på å slå ned på demonstrasjonene for å få demokrati i landet, melder Sawasiah. Al Jazeera melder om at minst 500 demokratiforkjempere skal være arrestert. Selv hevder myndighetene at de har kommet for å beskytte befolkningen.

Nesten alle utenlandske medier nektes adgang til stedene der kampene foregår. I tillegg er kommunikasjonen inn og ut av områdene nesten fullstendig brutt. Dette gjør det svært vanskelig for noen å verifisere de rapportene som kommer.

Militæret er involvert

- Det er snikskyttere på alle takene. Jeg ligger på magen på bakken i en panikkartet situasjon, forteller en innbygger i Deraa til Al Jazeera.

Grensen til Jordan er stengt.

Frykter illegitime reformer

- Det vi hører fra aktivister i Damaskus er en frykt for at regjeringen forsøker å knuse protestene for å skape frykt slik at folk skal holde seg hjemme, sier Al Jazeeras Rula Amin.

- Deretter vil regjeringen lage sine egne planer for reformer, men folket vil ikke være i stand til å stå frem og snakke ut mot disse refomene. Slik vil myndighetene gå frem, sier Amin.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært