Regjeringen vil tilby omskjæring på sykehus

Tord Dale (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet vil sikre at omskjæring av gutter i Norge blir gjort på en forsvarlig måte. Arkivfoto: Erlend Aas (Scanpix)
Tord Dale (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet vil sikre at omskjæring av gutter i Norge blir gjort på en forsvarlig måte. Arkivfoto: Erlend Aas (Scanpix)

Helse- og omsorgsdepartementet ønsker at guttebarn skal få tilbud om å bli omskåret på norske offentlige sykehus for å sikre at slike inngrep skjer innenfor forsvarlige rammer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Departementet sender tirsdag ut et forslag om dette på høring, skriver Aftenposten.

Cirka 2.000 gutter blir hvert år omskåret i Norge. Mange av inngrepene skjer privat og uten faglig innsikt eller kontroll.

– I dag er det fritt fram for hvem som helst som kan gjøre det. Ved feil kan man ikke straffeforfølge noen. Derfor må vi ha et regelverk som sikrer at dette blir gjort innenfor forsvarlige rammer, sier statssekretær Tord Dale (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Omskjæring av gutter er det vanligste kirurgiske inngrepet i USA og er ikke forbudt i noe land.

– Vi vil sikre at dette blir gjort på en forsvarlig måte også i Norge, og vi vil at det skal tilbys uten kostnader for foreldrene, sier Dale.

Regjeringens forslag legges nå fram etter at det er avdekket at mange barn er blitt skadd etter omskjæring av ufaglærte.

Omskjæring av gutter er blitt praktisert i flere tusen år og er et vanlig inngrep i hele verden. I Norge blir slik omskjæring praktisert på et religiøst og tradisjonelt grunnlag av muslimer og jøder.

(©NTB)


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært