Slik jobber vi i fremtiden

De fleste former for sosial kontakt på jobben vil gå gjennom datamaskiner i 2025, spår forskere. Foto: Colourbox
De fleste former for sosial kontakt på jobben vil gå gjennom datamaskiner i 2025, spår forskere. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Glem ni til fire og fri i helgene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over de neste 20 årene vil arbeidslivet slik vi kjenner det i dag forandre seg totalt, spår professor ved London Business School, Lynda Gratton, ifølge Ledelseidag.dk.

Sammen med 200 toppledere og eksperter fra hele verden har hun forsket på framtidas arbeidsplass.

Konklusjonen er at vi ikke en gang kan forestille oss hvor store forandringene kommer til å bli.

Blant annet mener Gratton at man kan glemme den typiske ordningen vi har i dag med arbeidstid fra ni til fire og fri i helgene. De fleste av oss vil heller ikke bruke mange årene på hver arbeidsplass.

Les også: Forvirring om fleksibel alderspensjon

Syv ganger rikere

Forholdet til kollegaene våre kommer også til å se store omveltninger. Mesteparten av den sosiale kommunikasjonen kommer nemlig til å foregå over datamaskiner.

- De siste seks generasjonene har vi opplevd en større omveltning i arbeidslivet enn vi har på de siste 5.000 årene, forteller Gratton til Ledelse i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun påpeker at dersom verdensøkonomien fortsetter å vokse i samme tempo som den har gjort det siste halve århundret, vil verden i 2050 være syv ganger rikere enn i dag, og det vil være ni milliarder mennesker på kloden.

Les også: - Slappe holdninger øker sykefraværet i Norge

Fem krefter

Gratton har skissert fem krefter som vil drive fram denne utviklingen.

1. En ekstrem teknologisk utvikling

Teknologien vil totalforandre vår måte å være sammen på, den vil faktisk endre vårt syn på det å være menneske. Hele den menneskelige sivilisasjon vil bli bundet til hverandre gjennom datamaskiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gratton og hennes team spår at mer enn fem milliarder mennesker vil være trådløst forbundet i 2025. Roboter og datamaskiner utfører en stor del av det arbeidet som tidligere ble utført av mennesker.

2. En hastig globalisering

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele verden blir bundet sammen. Land som Brasil, Kina, India, Mexico og Russland får avgjørende innflytelse, og land som Egypt, Tyrkia og Nigeria vokser med stormskritt.

Millioner av mennesker søker seg til storbyer, som etterhvert blir megabyer. Arbeidskraft reiser på kryss og tvers av grenser. Virksomheter ser seg ut talenter fra nye steder. Globaliseringen blir dermed en kjempesjanse for de talentfulle. Like fullt støtes mennesker som ikke er koblet opp på bredbånd ut. De som ikke evner å kaste seg ut i den globale konkurransen vil bli frosset ut av arbeidsmarkedet.

3. En voldsom demografisk utvikling

Levealderen stiger, og som følge av dette blir det flere og flere mennesker på jorden. Etterkrigsgenerasjonen - The Baby Boomers - blir rundt 2015 erstattet av de som er født etter 1980. Disse har helt andre arbeids- og leveregler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Endrede normer og samfunnsmodeller

Mennesket forandrer seg mentalt. I 2025 har vi blitt mer individualistiske. Mange lever individuelt eller i små familier. Menneskelige vennskap blir i stor grad virtuelle. Vi setter friheten vår høyt, og "shopper" rundt etter arbeidsplasser.

Nesten alle kvinner jobber, og mannen tilbringer mer tid hjemme sammen med barn. Den tradisjonelle familien med husmor hjemme og far på arbeid dør ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Yrkesaktige kvinner mindre stresset

5. Fokus på miljø, forurensing og CO2-utslipp

Vi er sparsommelige ved bruk av transport og energi. Millioner arbeider hjemmefra, og det ansees som politisk ukorrekt å pendle langt til jobb. Oljeprisene stiger, og regjeringer verden over legger skatt på CO2-utslipp.

Spesialisering

For å imøtekomme disse forandringene, anbefaler Gratton først og fremst at vi spesialiserer oss.

- Det er ikke lenger bruk for generalister. Du skal stikke ut og ha spesiell kompetanse, råder professoren.

Samtidig vektlegger hun samarbeidsevne.

- Vi skal arbeide i team. Vi skal ta del i nettverk og samarbeide på kryss og tvers. Slå vår spesialviten sammen med andres, sier Gratton.

Les flere nyheter her