Vil legge ned pelsdyroppdrett

Arbeiderpartiet går inn for å legge ned pelsdyroppdrett i Norge.(Illustrasjonsbilde fra pelsdyrfarm)
Arbeiderpartiet går inn for å legge ned pelsdyroppdrett i Norge.(Illustrasjonsbilde fra pelsdyrfarm)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet går inn for å legge ned pelsdyroppdrett i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet går inn for å legge ned pelsdyroppdrett i Norge. Det ble bestemt på partiets landsmøte søndag.

Et flertall i redaksjonskomiteen hadde liten tro på at pelsdyroppdrett skal kunne drives i overensstemmelse med dagens krav til etisk dyrehold. De foreslo styrt avvikling av de rundt 300 pelsfarmene som er i drift i Norge i dag.

Som erstatning skulle disse få omstillingsmidler for å etablere ny landbruksvirksomhet.

Jubel

Dyrevernalliansen jubler over vedtaket.

– Ap har sagt nei dyremishandling, og ja til velgerne, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland i Dyrevernalliansen i en pressemelding søndag.

På landsmøtet i dag stemte 125 av 295 delegater for å opprettholde pelsdyroppdrett. Flertallet på 175 delegater stemte for å avvikle næringen.

– Dette er en historisk seier, fordi det er første gang Arbeiderpartiet tar stilling til fordel for dyrevern på et landsmøte. Nå skal vi jobbe for at pelsdyroppdrett blir endelig avviklet i 2013, fortsetter Kleveland i Dyrevernalliansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sterke bilder

Det kom sterke reaksjoner etter at NRK i slutten av oktober i fjor avslørte en utstrakt mishandling av dyr i pelsdyrnæringen. NRK viste bilder av dyr med avbitte bein, haler og ører og dyr med bittskader.

Dyrebeskyttelsen Norge og Nettverk for dyrs frihet besøkte i fjor 40 pelsdyrfarmer fra Agder i sør til Nordland i nord.

Resultatet ble tusenvis av bilder og flere timer videodokumentasjon som viser mink og rev med alvorlige skader og sykdommer. (advarsel om sterke bilder i linken over).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pelsdyrnæringen er skuffet

Norges Pelsdyralslag er skuffet over Arbeiderpartiets vedtak om å gå inn for avvikling av pelsdyrnæringen. – Men det er likevel ikke kroken på døra, sier styreformann Bertran Trane Skadsem.

– Umiddelbart vil jeg si at dette er en trist dag for pelsdyrnæringen og for norsk landbruk. Når det er sagt, er det samtidig en veldig uavklart situasjon, sier Skadsem til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flertallet på Aps landsmøte gikk inn for styrt avvikling av pelsdyrdriften i Norge. Som begrunnelse ble gjentatte brudd på regler for god dyrevelferd nevnt. Skadsem er ikke enig i kritikken fra partiet.

– Vi mener at vi er blitt feil framstilt. Vi har iverksatt nye tiltak, og så langt har vi ikke sett alle resultatene av dette. Men de besøkene som er gjort i det siste, har vist at dyrevelferden er god på norske pelsdyrfarmer. Derfor synes jeg vedtaket er litt uforståelig, sier han.

Arbeiderpartiet går sammen med SV inn for styrt avvikling av pelsdyrdriften, mens regjeringskollega Sp vil la næringen fortsette under et strengt kontrollregime.

Skadsem mener at Aps vedtak slett ikke betyr at norsk pelsdyroppdretts dager er talte.– Dette er ikke kroken på døra. Situasjonen er som sagt uavklart, og vi må gjøre det vi kan for å bestå som næring. Blant annet kan vi åpne farmene mer og vise folk at det vi driver med er etisk forsvarlig, sier han.

Les flere nyheter her