Test av iPad 2

Foto: Produsent
Foto: Produsent
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har Apple klart å holde på forspranget til konkurrentene?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå som Apple har festet grepet om tablet-markedet de nærmest egenhendig skapte i fjor, er tiden kommet for en oppfølger til den svært så populære iPaden. Denne gangen er den imidlertid i ferd med å få selskap i markedet og Apple er nok ute etter å holde på forspranget sitt.

Klarer de å beholde avstanden til konkurrentene og er iPad 2 verdt en oppgradering hvis du allerede er eier av en iPad?

Sprekt design

Foto: Truls SteinungFoto: Truls Steinung

Det man umiddelbart legger merke til er selvfølgelig det nye designet.

iPad 2 har blitt både tynnere og lettere, men i høyden og bredden er det bare snakk om millimetere. Tykkelsen er imidlertid omtrent to tredjedeler av den gamle, noe som sammen med de avrundede kantene gjør at førsteinntrykket kan gi deg illusjonen av at denne er mye lettere, noe den egentlig ikke er.

Vektforskjellen er nemlig bare på skarve 67 gram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den er likevel lett nok for de fleste bruksområder, men kan fortsatt bli i tyngste laget hvis man forsøker å holde den lenge med en hånd, for eksempel ved lesing over tid.

Foto: Truls SteinungFoto: Truls Steinung

Apple har innført en hvit variant av iPaden med denne modellen og det er denne vi har mottatt til testing. Hvitfargen fungerer faktisk bedre enn forventet og jeg hadde ikke hatt problemer med å velge den fremfor den sorte.

Jeg hadde visse bekymringer i forhold til å bruke den til lesing i mørket, da jeg forventet at den hvite rammen ville bli distraherende, men det viser seg å ikke være noe problem. Hvitfargen er jo også nesten for retro å regne, nå som Apple har gått bort fra mye av det hvite designet de satset på tidligere og den står dermed gått til min gamle hvite Macbook.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Apples Smart Cover som ble lansert med iPad 2 viser seg å være et smart tilleggutstyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den festes relativt enkelt med magneter og beskytter skjermen samtidig som iPaden slås på når coveret tas av. Videre kan den brettes sammen for å gi en bedre skrivestilling eller brukes som et vertikalt stativ. Det den ikke gjør er å beskytte baksiden mot riper eller hele enheten hvis uhellet skulle være ute og iPaden skulle gå i bakken.

Bedre ytelse

Prossessoren er fortsatt på 1 GHz, men består av to kjerner og kalles nå A5. Lenge var det usikkert hvor mye RAM den har fått, men det har nylig blitt avslørt at minnet er doblet til 512 MB.

Med disse spesifikasjonene er det ingen overraskelse at brukergrensesnittet flyter minst like glatt og problemfritt som tidligere.

Side-ved-side tester av nettleseren illustrerer at iPad 2 laster nettsider mye raskere enn den gamle modellen, mens scrolling av lange sider går mye mer problemfritt uten for mange innslag av sjakkbrettmønster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der man nok kommer til å merke oppgraderingen mest er imidlertid i spill.

Infinity Blade som må anses som den store testen på ren ytelse, starter opp på nærmere halve tiden på den nye ipaden. Det er få andre spill som utnytter den forbedrede ytelsen foreløpig, men det blir det nok snart en endring på.

En ting som ikke er oppgradert er skjermen som er den samme som tidligere. Det betyr absolutt ikke at den er dårlig, men når det slippes en ny modell, forventer man gjerne oppgraderinger av slike komponenter, ikke minst når man tenker på hva Apple gjore med Retina-skjermen i iPhone 4.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den er også fortsatt like glossy og reflekterende som tidligere og kan derfor være et problem i sterkt lys. Det er fortsatt liten tvil om at et lesebrett som Kindle har en liten fordel når det kommer til ren boklesing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye funksjoner

Det som er helt nytt er kamera både foran og bak, men her kommer også en av de større skuffelsene.

Frontkameraet som kan brukes til videochat med Facetime, er en kjekk nyvinning og kvaliteten er grei uten å imponere. Kameraet på baksiden derimot har ikke så mye for seg. Ryktene sier at kameraet er det samme som i iPhone Touch, noe som vil si at det ikke er mye å skryte av.

Video spilles inn i 720p, som ser greit ut så lenge lysforholdene er gode, mens stillbilder ender opp i VGA-kvalitet, noe som ser alt annet en bra ut. Det hjelper jo heller ikke at bildene blåses opp på den store iPad-skjermen.

Når man vet hvor bra kameraet i iPhone 4 er så er det merkelig at ikke det kameraet har endt opp i iPad 2 også. Prishensyn er nok årsaken, men da kunne man like godt ha droppet hele kameraet.

Nytt med iPad 2 er også muligheten til å koble den til TV via HDMI. Dette krever en separat adapter, men fungerer fint når alt er koblet til. Video spiller fint av i 1080p mens Keynote presentasjoner kan vises på ekstern skjerm og kontrolleres fra iPaden. Det kreves også separat adapter for å benytte minnekort eller koble til fotokamera for bildeoverføring og det er ingen dedikert USB-port.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt noen mangler

En etter hvert ganske påfallende mangel er fraværet av medfølgende programvare på iPad og dette har ikke blitt noe særlig bedre siden sist. Alt av produktivitetsprogramvare som Keynote, iMovie og Garage Band må kjøpes utenom.

Kjøpesummen for disse appene er bare 30 kroner per stykk, noe som bare gjør det mer uforståelig at man skal møtes av en relativt tom skjerm første gang man startet opp enheten for så å måtte begynne å lete frem og kjøpe nyttige tilleggsprogrammer.

Diverse produsenter som HTC og Motorola jobber nå med å dytte ut sine egen tablet-maskiner og Samsung har allerede sluppet sin første Galaxy Tab mens flere er på vei.

Sistnevnte har ikke imponert noe særlig, men fremtiden virker lovende når det gjelder tablets basert på Android. Foreløpig er det i midlertid liten tvil om at Apple holder seg på topp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brukergrensesnittmessig er iOS veldig enkelt å forholde seg til og forstå, men mulighetene for å tilpasse etter eget ønske er få. Spesielt mangelen på widgets stikker seg ut, og her kan nok Android ha en stor fordel når tabletene med Android 3.0 Honeycomb forhåpentligvis begynner å dukke opp også i Norge.

iPad sin mangel på støtte for Adobe Flash er også noe som taler til fordel for Android selv om det sjeldent er noe stort problem i disse HTML5-tider.

Bør man oppgradere?

Så lenge du kan innfinne deg med å oppholde deg i Apples økosystem med de fordelene og ulempene det medfører, så er iPad 2 et godt kjøp. Er du allerede eier av den første utgaven, er behovet for å oppgradere derimot ikke like stort.

Raskere nettsurfing, videochat og oppgradert design er ikke nødvendigvis nok til å rettferdiggjøre et kjøp.

Dette gjelder ikke minst siden det er sannsynlig at neste utgave av iPad vil gjøre et mye større sprang med blant annet bedre skjerm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

iPad er fortsatt ikke den beste løsningen når det gjelder produktivitet. Skriving er tross alt bedre på laptop og det meste som involverer presisjonspeking er bedre med en mus. Det iPaden gjør bra er den imidlertid også best på og hvis du mener å ha nytte av denne typen datamaskin så finnes det ikke noe bedre enn en iPad 2.

Les flere nyheter her