Mer vind på jorda

Ekstremt sterk vind forårsaket av stormer har økt med ti prosent de siste 20 årene, viser en ny studie av globale satellittdata. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Ekstremt sterk vind forårsaket av stormer har økt med ti prosent de siste 20 årene, viser en ny studie av globale satellittdata. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Verden har på mystisk vis fått mer storm og vind de siste to tiårene. Bakgrunnen for endringene er uklare, heter det i en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste 20 årene har vindenes styrke økt med omtrent fem prosent i gjennomsnitt, melder National Geographic.

Ekstremt sterk vind forårsaket av stormer har økt enda raskere, med ti prosent på 20 år, ifølge en ny analyse av globale satellittdata. Studien er den første som tar for seg vindhastigheten over store deler av planeten, og støtter tidligere funn.

ABC TV: Byen forsvinner i havet

- Enkelte regionale studier har gjort lignende oppdagelser, så vi mistenker at det kan være en trend, sier studiens leder Ian Young ved Swinburne University i Australia til National Geographic.

Young og kollegene satte sammen globale satellittdata fra 1985 og frem til i dag. De brukte data fra en type satellitt som skyter radiobølger mot jorden og lytter etter ekkoet. Ved sterk vind er ekkoene svakere, noe som indikerer hvor sterkt vinden blåser.

Det er uklart om den trekkfulle trenden skyldes global oppvarming eller et syklisk mønster, sier Young. Studien ble lagt frem i tidsskriftet Science.

- Hvis dette er knyttet til global oppvarming, og dette er spekulasjon, tyder det enten på at stormene blir mer intense, eller at de kommer oftere, sier han til National Geographic.

Om vinden fortsetter å tilta i styrke kan de påvirke «hvordan man bygger strukturer langs kysten og til sjøs, erosjonen langs kysten og økosystemene i havet», heter det i studien.

Les også: Storselskaper vil ha norsk klimalov


Personvernpolicy