Frikjent for Therese-drapet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk politi må gjenåpne Therese-saken. I dag ble Sture Bergwall i realiteten frikjent for drapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Therese-saken:

Niåringen Therese Johannessen forsvant fra bydelen Fjell utenfor Drammen i 1988.

Ti år etterpå blir svenske Sture Bergwall (under navnet Thomas Quick) dømt for å ha drept henne.

I fjor gjenopptok svenske påtalemyndigheter saken. Det er kun Bergwalls tilståelser som knytter ham til drapet.

Saken ennå ikke foreldet i Norge.

Bergwall er tidligere frikjent for ett av de til sammen åtte drapene han er dømt for. Det er ventet at alle sakene gjenopptas suksessivt.

«Jeg legger ned tiltalen mot Sture Bergwall», heter det i tirsdagens beslutning fra den svenske aktoren Olle Sohlberg ved påtalemyndigheten i Falun.

Det betyr at Bergwall, som under navnet Thomas Quick ble dømt for drapet på den norske 9-åringen, blir frikjent. Dette skal formelt bekreftes av en svensk domstol, men når ikke engang offerets mor ber om at dommen skal bli stående, er det ventet at dette vil skje fort.

- Vi er veldig lettet. Har ventet på dette. Jeg har jo antatt at han ville bli frikjent, de har jo ingenting på ham, så nå blir det en kamp framover. Håpet mitt er å få tatt den som tok Therese og også finne henne, sier Thereses mor, Inger-Lise Johannessen, til ABC Nyheter.

Se video: Quick er frikjent i Therese-saken

- Det er dette vi har ventet på. Jeg er glad. Nå vil vi kjempe for at politiet i Drammen må ta opp igjen saken. De må sette i gang før saken blir foreldet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg og min advokat vil jobbe videre med det vi har. Vi må se hva vi får til videre, sier Johannessen.

Therese forsvant i 1988 og saken vil være foreldet 25 år etter, i 2013.

- Til etterretning

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad vil ikke svare på spørsmål om han er overrasket over svenskenes konklusjon:

- Vi tar avgjørelsen til etterretning. Vi vil gjennomgå saken på nytt og vurdere og det er grunnlag for å iverksette ytterligere skritt, sier han til ABC Nyheter.

Qvigstad vil heller ikke gi noe anslag over hvor lang tid de vil bruke på å komme til en eventuell beslutning om å starte Therese-saken på nytt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sohlbergs beslutning er helt entydig i sine konklusjoner etter å at han har gransket alt materiale i saken:

«Det finnes ikke noe i denne utredningen som peker mot at Bergwall skal ha hatt noe med forsvinningen å gjøre», skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da dommen falt i Hedemora tingrett 2. jun 1998 var det kun Bergwalls tilståelse som knyttet han til drapet. Den trakk han tilbake for drøye to år siden, og i fjor høst sa svensk påtalemyndighet ja til å ta en ny titt på sakens beviser.

- Thereses mor i klemma

Også mannen som løy og tilsto drapet i sin tid, er nå fornøyd.

- Dette var viktig og deilig, sier den drapsdømte svensken Sture Bergwall.

Han er glad for at beslutningen også er så klar og entydig.

- Håper Thereses mor er fornøyd. Endelig kan hun gå videre.

På spørsmål om hans egen rolle i at drapsetterforskningen havnet på villstrå, sier han at dette er «trist og bedrøvelig», men fortsetter:

- Det er uhyggelig at svensk og norsk politi har drevet dette videre uten å ha hatt noen beviser, det er fryktelig. Thereses mamma har kommet i klemme, sier Bergwall.

Han har med dette blitt rettshistorisk. Ingen andre skal noensinne tidligere ha blitt frifunnet for to drap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inger-Lise Johannessens advokat Fridtjof Feydt, sier til ABC Nyheter at de kan komme til å kreve en granskning av hele saken.

- Vil nå i første omgang kreve innsyn i dokumenter som vi har blitt nektet av det norske politiet. Fra Sverige har jeg fått alle dokumenter, men nå kan de ikke nekte meg innsyn lengre, sier Feydt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nå vil det bli krevd full etterforskning og granskning av hele saken.

Et viktig punkt i aktor Olle Sohlbergs beslutning er vurderingen av den norske utredningen fra 1988 da Therese forsvant. Han viser til et vitne som overhørte en samtale mellom Therese og en norsktalende mann.

«Det finnes grunner til at mannen kan settes i forbindelse med Thereses forsvinning og at denne mannen ikke er identisk med Bergwall», skriver Sohlberg som konkluderer med at det «ikke finnes noen bevis» som direkte knytter Bergwall til ugjerningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har advokat Feydt opplyst til ABC Nyheter at han har fått tips om en navngitt mann som skal ha hatt tilgang til en leilighet i samme blokk som Therese bodde i.

Vil kreve granskning

Feydt mistenker ikke at norsk politi bevisst skal ha forsøkt å forlede svenskene og det svenske rettsvesen, men han er meget kritisk til mannen som var aktor i saken, Christer van der Kwast, og den svenske etterforskningsledelsen:

- Mange miserer har skjedd i beste mening, men fått et katastrofalt utfall. Jeg mistenker ikke uærlighet fra norsk politis side. Men det er nærliggende at Christer van der Kwast, hele etterforskningsledelsen i Sverige og Quicks såkalte advokat som ikke stilte et eneste kritisk spørsmål i hele saken, blir gransket, sier Feydt.

I kravet om en granskning får han også støtte fra Sture Bergwall:

- Bra! Det håper at han vil kreve. Der er vi helt enige. Christer van der Kwast må granskes. De som har drevet denne saken må stilles til ansvar. Det er nødvendig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Burde blitt ny rettssak

Mannen som var aktor i de seks rettssakene (om åtte mord) mot den tidligere Thomas Quick, var tirsdag morgen ikke informert om beslutningen og kravet om granskning.

Men etter at den nå pensjonerte aktoren Christer van der Kwast har fått oversendt beslutningen, sier han til ABC Nyheter.

- Saken burde vært avgjort i en rettssal og ikke på påtalemyndighetens kontor. Det er ikke noe avgjørende nytt i saken og dette er en revurdering av et 15 år gammelt materiale. Når man besluttet å ta opp saken, så er det eiendommelig at man ikke fullfører i en rettssal, sier van der Kwast til ABC Nyheter.

Han er ikke bekymret for Feydts krav om en granskning av egen og etterforskningslederens jobb.

- Det kravet har vært fremmet før. Det vil ikke føre til noen ting, sier han.

- Husk at det ikke er jeg, men en domstol som har dømt ham. En granskning burde derfor skjedd i en rettssal, understreker van der Kwast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når frifinnelsen av Bergwall er stadfestet av en svensk domstol, vil saken komme tilbake til norsk politi.

Men politisjef Christine Fossen i Drammenspolitiet hadde i går ennå ikke vurdert hva de skal gjøre når det skjer.

Torsdag i forrige uke var den svenske utrederen Olle Sohlberg i Oslo.

- Vi møtte Sohlberg og fikk belyst saken fra norsk side. Men vi har ingen sak, og har heller ikke lagt planer for å etterforske på nytt, sa politimesteren i Drammen, Christine Fossen, til ABC Nyheter mandag.

Les også: Uten plan for ny Therese-sak

Bergwall har vært underlagt tvungen psykiatrisk behandling siden 1991. Han sitter fortsatt innesperret på Säter sykehus utenfor hjembyen Falun. En selvstendig prosess for å få endret sin diagnose har strandet da han fortsatt er dømt for flere drap.

I neste uke er det ventet at Bergwalls advokat Thomas Olsson vil levere inn nok en begjæring om gjenopptakelse. Denne gangen er det drapene på de norske jentene Gry Storvik og Trine Jensen som behandles. Bergwall ble dømt for begge disse i år 2000.

Les flere nyheter her