Ap og Høyre enige om datalagringsdirektivet

tatsminister Jens Stoltenberg og formann i høyre Erna Solberg er blitt enige. Foto: Berit Roald / Scanpix
tatsminister Jens Stoltenberg og formann i høyre Erna Solberg er blitt enige. Foto: Berit Roald / Scanpix Foto: Berit Roald
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet og Høyre er blitt enige om å innføre datalagringsdirektivet med seks måneders lagringstid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed har Høyre fått gjennomslag for en halvering av lagringstiden for data.

– Dette er skuffende, men ikke overraskende. Vi håper fortsatt de tar til fornuften, er den umiddelbare kommentaren leder Anders Brenna i Stopp datalagringsdirektivet gir til NTB.

Høyre bestemte seg 9. mars for å innlede forhandlinger med Ap for å skape felles forståelse om hvordan direktivet skal tilpasses i Norge. Høyre stilte en rekke krav for å styrke personvernsprofilen, blant annet kortere lagringstid, kryptering av lagrede opplysninger og skjerpet domstolskontroll med utlevering av data til politiet.

Arbeiderpartiet trenger Høyres støtte for å få innlemmet direktivet i norsk lov, siden alle de andre partiene på Stortinget er motstandere.

Dersom ikke Høyre stemmer ja må Norge nedlegge sitt første EØS-veto.

Både Ap og Høyre satt i gruppemøter på Stortinget mandag formiddag med denne saken på agendaen. Det blir trolig en pressekonferanse klokka 13.

Datalagringsdirektivet ble vedtatt av EU i 2006 som et redskap i kampen mot terror. EU-kommisjonen er i ferd med å avslutte arbeidet med en revisjon av direktivet.

Saken blir oppdatert